Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
24°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
24°C

Széchenyi-ismereti füzet nemcsak diákoknak / – olvasásra is ösztönöz –

2008. június 24. 13:31
Hiánypótló füzetecske jelent meg a közelmúltban a balatonfüredi Széchenyi Társaság gondozásában. A kiadvány nem az életmű feldolgozásával, elemzéssel foglalkozik, hanem kérdez. Éppen ez adja nagyszerűségét.
A Széchenyi-hagyományokat példaértékűen ápoló társaság már korábban is felhívta magára a történész szakma, a pedagógusok, s a közvélemény figyelmét rendezvényeivel, kiadványaival. Sikerüket nemcsak az elhivatottság, hanem a szorgalom és a pontosság is indokolja.

A Széchenyi-ismereti füzet, melyet dr. Kővári Miklós szerkesztett, dr. Horváth Attila lektorált (felelős kiadó: Logod Bt., Budapest) kérdésekkel bombázza olvasóját. Ezek felépítése egyfajta kronológiát követ, de nemcsak a legnagyobb magyarra, hanem atyjára, Széchényi Ferencre, illetve a kortársakra is koncentrál.

A 49 kérdés mindegyikének a megválaszolása alapos történelemtudást igényel. A tudáspróba végén megtudhatjuk, vajon elegendő-e a Széchenyiről elsajátított tudásunk, avagy még van pótolnivaló. Egy kis táblázat segítségével értékelhetjük is tudásunkat. Szerencsénkre a válaszok megtalálhatók a füzetecske végében, így megvan (meglesz) a kontrollra is a lehetőség. A szerkesztők tapintatosan fel is hívják a figyelmünket arra, hogy ne essünk kétségbe, ha eredményünk nem a legjobb, hiszen a Széchenyiről készült irodalom olyan gazdag, hogy annak egy-egy szeletének alapos ismerete is tekintélyt parancsoló lehet.

Kinek is érdemes tudáspróbát tennie? Gyakorlatilag bárkinek: érettségire vagy vetélkedőre készülő diáknak, tudását szinten tartani, avagy éppen fejleszteni akaró fölnőttnek stb.

A kérdések között nem egy igen izgalmas, érdekes, megdöbbentő. Szinte hihetetlen, de megtudhatjuk belőle, hogy a Lánchidat Haynau (!) avatta fel…

Zatkalik András
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.