Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

HírADÓ

2011. április 1. 21:13

Tisztelt Olvasó!

Most induló, hetente megjelenő rovatunkban helyi adózással kapcsolatos tudnivalókat szeretnénk megosztani Önökkel, mellyel az adóztatás szabályait kívánjuk jobban megismertetni.

Az egyes adónemek részletezésekor nem a törvény szövegét fogjuk idézni, hanem azokra a részletekre kívánjuk felhívni a figyelmet, mely kérdések naponta jelentkeznek munkánk során.
A helyi adókkal kapcsolatos információkat megtalálják a www.veszprem.hu honlapon, az Önkormányzati adók címszónál.

Ügyfélfogadás: Hétfő, Szerda: 7,30-16, Péntek: 7,30-12.
Telefonszámok iparűzési adóval kapcsolatban.: 549-360, 549-364

1.rész

Helyi iparűzési adó (1990.évi C törvény a helyi adókról, IV. Fejezet)

ADÓALANYA
Az iparűzési adó azokat a vállalkozói tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, társas vállalkozásokat terheli, akik az önkormányzat területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkeznek.

AZ ADÓ ALAPJA: a vállalkozás által elért áfa nélküli nettó árbevétel, csökkentve a törvényben megengedett tételekkel. (Elábé, Közvetített szolgáltatások, anyag költség…stb.)

MÉRTÉKE: Az önkormányzatok saját hatáskörben határozhatják meg, hogy milyen mértékben szabják ki az adót. Veszprém illetékességi területén az adó mértéke az adóalap: 2%-a, azonban a 47/2010(XII.17.) Önkormányzati rendelet mentesíti azon adózókat a fizetési kötelezettség alól, akiknek a vállalkozási szintű adóalapja 1,5 millió forintot nem haladja meg. Bevallási kötelezettség ezekre a vállalkozókra is vonatkozik.

MIKOR KELL FIZETNI?
Adóelőleg tárgy évre: március 16.
Adófizetés múlt évre: május 31.
Adóelőleg tárgy évre: szeptember 15.
Feltöltés december 20.

ADÓFIZETÉS ÉS BEVALLÁS
Az iparűzési adót a társasági adóval egy időben, a tárgyévet követő május 31-i határidővel kell bevallani. A már működő vállalkozások a bevallott végleges adó és a befizetett előlegek, valamint a feltöltés különbözetét fizetik be, vagy igényelhetik vissza.
A fizetési kötelezettség teljesíthető készpénz-átutalási megbízással, átutalással, valamint a bankszámlánkra történő közvetlen befizetéssel.
A bevallást minden adózónak be kell nyújtania, függetlenül attól, hogy fizetési kötelezettsége keletkezett-e vagy sem!
Veszprémben a bevalláshoz szükséges nyomtatvány április hónapban kerül postázásra, de átvehető személyesen, és letölthető a honlapról is. A bevallás elküldhető elektronikus úton is, egy egyszeri regisztráció után.

ADÓELŐLEG
Az előleg összegét az adózónak a bevallásban kell meghatároznia, az előző évi adatok alapján. Ezt csökkenteni csak abban az esetben lehet, ha a vállalkozás árbevétele, s ezáltal a fizetendő iparűzési adója is várhatóan az adott évben kevesebb lesz, mint az előzőben. Ennek módja, hogy az előlegfizetési határidő előtt írásban - számokkal alátámasztva - előleg mérséklési kérelmet ad be az adózó.

FELTÖLTÉS
Azon adózókra vonatkozik, akik a társasági törvény hatálya alá tartoznak, kettős könyvvitelt vezetnek és árbevételük a tárgyévet megelőző időszakban 100 millió forint feletti volt.

HOL KELL FIZETNI?
Ha az Ön vállalkozása több önkormányzat területén végez tevékenységet, székhelye és telephelye más-más településen van, akkor az adót ezek között - több lehetőség között választott módszer segítségével - meg kell osztani.

 

Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
ADÓHIVATALA
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.