Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Adózási tudnivalók - 2. rész

2011. április 7. 10:48

Tisztelt Olvasó!

Múlt héten indult, hetente megjelenő rovatunkban a helyi adózással kapcsolatos tudnivalókat szeretnénk megosztani Önökkel, mellyel az adóztatás szabályait kívánjuk jobban megismertetni.
Az egyes adónemek részletezésekor nem a törvény szövegét fogjuk idézni, hanem azokra a részletekre kívánjuk felhívni a figyelmet, mely kérdések naponta jelentkeznek munkánk során.
A helyi adókkal kapcsolatos információkat megtalálják a www.veszprem.hu honlapon, az Önkormányzati adók címszónál.
Ügyfélfogadás: Hétfő, Szerda: 7,30-16, Péntek: 7,30-12.
Telefonszámok gépjárműadóval kapcsolatban.: 549-358, 549-359

Gépjárműadó (1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról)
ADÓ ALANYA
A gépjárműadó alanya az a személy, aki a hatósági járműnyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel.
Az évközben újonnan vásárolt vagy újra forgalomba helyezett gépjármű esetében az adó alanya az, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a nyilvántartásban szerepel.
Ebben az esetben a gépjármű után a forgalomba helyezést követő hónap első napjától kell az adót megfizetni.

ADÓ ALAPJA ÉS MÉRTÉKE
Személygépkocsi esetében a gépjárműadót a gépjármű kora és kilowattban kifejezett teljesítménye, tehergépjárművek esetében az önsúly, összsúly és a raksúly határozza meg.
Az ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjárművek esetén fix összegű az adófizetési kötelezettség.

MIKOR KELL FIZETNI?
A gépjárműadót két egyenlő részben kell megfizetni.
Az első féléves adó: március 16., a második féléves adó: szeptember 15.

ADÓKEDVEZMÉNY
Adókedvezmény illeti meg a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjárművet, nyerges vontatót és autóbuszt.
20% illetve 30% kedvezmény jár az 5,6,7,8 illetve 9,10,11,12 környezetvédelmi osztály-jelzéssel ellátott tehergépjárművek és autóbuszok után.

ADÓMENTESSÉG
Súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személy esetében jár a mentesség a gépjármű után. Súlyos mozgáskorlátozott személy abban az esetben kaphat mentességet a gépjárműve után amennyiben a hatósági nyilvántartás alapján megállapított adóalany maga a mozgáskorlátozott személy. (A mozgáskorlátozottság igazolása az „I. fokú orvosi szakvélemény”-nyel -7 pontos igazolással- történik.) A mentesség egy darab 100 KW teljesítményt el nem érő személygépkocsi után jár éves szinten maximum 13.000 Ft kedvezmény vehető igénybe. Tört év esetében a kedvezmény is időarányosan vehető igénybe. Több gépjármű esetében a legkisebb teljesítményű után adható meg a mentesség.
Mentes az adó alól a költségvetési szerv, társadalmi szervezet, alapítvány, egyház tulajdonában lévő gépkocsi, a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsi.
Mentes az autóbusz, amennyiben az adóalany számviteli törvény szerinti nettó árbevételének 75%-a helyi és tömegközlekedés folytatásából származik.

Tulajdonjog változása esetén a BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGET az Okmányiroda fele kell teljesíteni:
2011. január 1-től ELADÓ esetében:
A tulajdonjogban bekövetkezett változást a változástól számított 5 napon belül köteles bejelenteni az eladó az illetékes Okmányirodában az adásvételi szerződéssel. Ezt az Okmányiroda a nyilvántartásba bejegyzi.

VEVŐ esetében:
A tulajdonjogban bekövetkezett változást a változástól számított 15 napon belül köteles bejelenteni a vevő az illetékes Okmányirodában az adásvételi szerződéssel. Ezt az Okmányiroda a nyilvántartásba bejegyzi.
A bejelentés elmulasztása esetén bírság kiszabására kerülhet sor.

Tulajdonjog változás esetén a gépjármű utáni éves adót a hatósági nyilvántartásban az év első napján bejegyzett üzembentartó, ennek hiányában a tulajdonos köteles megfizetni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.