Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

A költészet mindenkié

2011. április 11. 14:05
A Versbusz vendégei szavaltak már szülészeten, kocsmákban, családi háznál, buszmegállókban és sok más helyen.


Varga Róbert

Hat évvel ezelőtt Varga Róbert újságíró, a Versbusz ötletgazdája, a Veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke megkérte Kőrösi Csabát, a Petőfi Színház színművészét, hogy menjenek el kicsi falvakba a költészet napja alkalmából, és szavaljanak. Ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát a versbusz, amely április 11-én reggel indult jubileumi, ötödik útjára Veszprémben.


Kőrösi Csaba

– Ezelőtt hat évvel faluról falura jártunk, még nem versbusz formájában. Kocsmákban, önkormányzatoknál, közösségi házakban és tanácsházán mondtam a verseket. Ettől felbuzdulva jöttünk rá, hogy tovább kell vinni. Meghatározó élmény volt számomra, ezért csináljuk most is – mondta el Kőrösi Csaba.

A színház színművészei és Pitti Katalin a 4-es és a 7-es számú helyi járatokon kezdtek hétfőn reggel szavalni. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy egészen „menet" alakult ki, és követték a versmondókat állomásról állomásra. Az Életöröm Idősek Otthonában a Már vénülő kezemmel című műsort adták elő, ezután indultak el a Városi Művelődési Központ és Könyvtárba, ahol közel 450 gyereknek tartottak rendhagyó irodalomórát.


Zséda

Az óra A Dunánál címet kapta, amelyen Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Kőrösi Csaba, Pitti Katalin, Zséda, Varró Dániel és Varga Miklós énekeltek és szavaltak.

– Mindenkinek lehet verselni – fogalmazott Varró Dániel költő, író. – Amit én írok, arra leginkább a középiskolások fogékonyak, ők nyitott korosztály. Az idősebbek talán jobban tudják, mi a költészet, őket azért lehet megfogni, a kisebb gyerekeket pedig zenékkel és humorral lehet megragadni. Nincs egyik korosztály sem kizárva a jó költészetből.

A versbusz következő megállója a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet volt, majd verses kívánságműsort tartottak a Balaton Plazában. A napot a veszprémi középiskolás diákkollégiumban zárták, ahol Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című műve kapta a főszerepet. A busz utasai ezen az állomáson egészültek ki a Vad Fruttik zenekar énekesével. A fellépők mind új oldalukról mutatkoztak be a veszprémi közönségnek.


Varró Dániel

– Nagyon jó, hogy van egy ilyen kiemelt napja a költészetnek, amikor jobban odafigyelnek rá. Ilyenkor lehet találkozni az emberekkel, lehet népszerűsíteni a költészetet, és megmutatni, hogy ez nem „régi dolog”, hanem mai és élő. Azt mondják, a költészet mindig nagyon keveseké volt. Régen sem volt divat, de ebben a rohanó világban valószínűleg még kevésbé az. Aki szereti a verseket, az inkább régi írásokat olvas. Ma ugyanúgy van költészet és irodalom, mint régen, és még jobban szól a mai emberekhez, hiszen aktuális témákról és problémákról íródnak a költemények – mondta el Varró Dániel.

Janni Anikó
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.