2021. március 5.
//
Adorján névnap

Válogatás jelent meg az elmúlt év verseiből

2008. április 9. 12:31
MTI
Az irodalmi folyóiratok tavalyi számaiban megjelent költeményekből olvasható válogatás Az év Versei 2008 című antológiában, amelyben 72 alkotó munkái kaptak helyet. Szentmártoni János, a kötet szerkesztője a szerdai bemutató előtt elmondta: témájukban és formájukban minél sokszínűbb alkotások összegyűjtése volt a cél.
A 2002 óta évente megjelenő antológiában az alkotók életkora szerint kapnak helyet a versek: így idén a 99 éves Anavi Ádám erdélyi költő jegyzi az első alkotást, az 1986-ban született Nagy Katalin költeményei pedig utolsóként olvashatók. Szentmártoni János hozzátette: a szerkesztésnél különös figyelmet szentelt a határon túli magyar költők verseinek, a méltatlanul keveset szereplő alkotók műveinek, valamint a személyes témák mellett a
költőket foglalkoztató társadalmi kérdések megjelenítésének. A versek mennyiségében az évek során nem érezhető változás, a magyar költők nagyon termékenyek - vélekedett Szentmártoni János, Hozzátette: a költemények hangulata ugyanakkor egyre komorabb, ritkán találni színvonalas, ugyanakkor optimistább és üdébb hangulatot sugárzó alkotásokat.

A csaknem háromszáz oldalas műben mások mellett Rába György, Lator László, Vasadi Péter, Tornai József, Juhász Ferenc, Csoóri Sándor, Kun Árpád, Jónás Tamás és Kiss Judit Ágnes versei olvashatók.
Füssy Angéla

További cikkek

Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.