Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
19°C

Tengertánc

2011. április 12. 12:58 // Forrás: Petőfi Színház
Tengertánc címmel Lukács József színművész estjét tekinthetik meg a nézők április 14-én este hét órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

A produkció után az előadó Csonka délibáb című könyvének a bemutatóján vehetnek részt a nézők. A szerző beszélgetőtársai Kaiser László költő, író, a Hungarovox Kiadó vezetője és Praznovszky Mihály irodalomtörténész.

Lukács Józsefhez, a színészhez nagyon közel áll Örkény István, az író. Lukács József megélte, Örkény István pedig meg is írta a huszadik század borzalmait. A Tengertánc című címadó írás 1941-ben jelent meg. Az Örkény életműből gazdagon merítő darabban mindaz megjelenik, amire nem szívesen emlékezünk vissza: a sztálinizmus-hitlerizmus - az '50-es évek, és ami utána történt. Előadásunk a férfiemberről szól, azokról az eseményekről, amelyek vele és körülötte történtek. Igazi egyszemélyes színház ez. Egy hosszú évek alatt érlelődő előadást láthatunk. Az előadás "nem jöhetett volna létre" az alábbi művek nélkül, amelyek részletei alkotják az előadás szövegét: Tengertánc, Forgatókönyv, Tóték, Voronyezs, Pisti a vérzivatarban, Férfiarckép, Torschluss pánik.

Az előadás után Lukács József: Csonka délibáb című könyvének a bemutatóján vehetnek részt a nézők. A szerző az ötvenes évek kommunista diktatúrájának egyik legsötétebb fejezetéről, a hortobágyi munkatáborokról írt dokumentumregényt. Lukács Józsefet tizenhárom évesen családjával együtt telepítették ki, több mint három évre. A könyv az ő szemszögéből mutatja be és rekonstruálja a kitelepítettek mindennapjait.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.