Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészeti Fesztivál idén is Balatonfüreden / A nyári szezonban egymást követik a nívós kulturális rendezvények Füreden

2008. június 27. 12:12
A nyár a fesztiválok ideje, Balatonfüreden is egymást követik a nívós, hagyományos, országos hírű rendezvények. Még tart a gitárfesztivál, valamint a hal és bor ünnepe, s máris kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. Immáron hatodik alkalommal (július 2-12 között), 10 napon át a város legszebb épületeiben várják a művészetkedvelőket, s az ingyenes, szabadtéri program is jóval több, mint tavaly – mondta Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat művelődési osztályvezetője.

A Művészetek Fesztiválja tejes egészében a város rendezvénye. Az önkormányzatnak több intézmény is segítője a szervezésben, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ, a városi könyvtár, a művelődési központ, az Anna Grand, illetve a Blaha Lujza Hotel. Legjobb tudásunkat és érzelmeinket visszük a szervezői munkába, mert fontos nekünk ez a fesztivál. Arra törekszünk, hogy a nyári szezonban mindennap legyen egy kiemelt kulturális, művészeti program, esemény Balatonfüreden. Így leszünk a kultúra városa - fogalmazott dr. Bóka István polgármester, majd hozzátette, bizony szelektálni is kell a magas színvonal megtartása érdekében. Balatonfüred kulturális és szellemi életébe akármit nem engedhetünk be. Nagy a felelősségünk - mondta a polgármester.

Cserép László részletesen ismertette a programot. Mint mondta, idén is színházi napokkal kezdenek. Az Anna Grand színháztermében a Szentivánéji álom nagysikerű előadását láthatja a közönség a Gyulai Várszínház és az Új Színház közös produkciójában. A Dunántúl első magyar kőszínházáról is megemlékeznek a fesztivál ideje alatt. A város vezetői a Tagore sétányon, a Kisfaludy-szobornál koszorúznak majd. Kisfaludy volt ugyanis az, akinek javaslatára 177 éve közadakozásból megépült a balatonfüredi színház. Érdekes egyébként, hogy ez az ország egyetlen nagy múltú kőszínháza, melyet nem építettek újjá. Idén is lesz tánc és zene - folytatta Cserép. A Sebő Együttes, a Ghymes, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Győri Ütőegyüttes is koncertet ad.

Ami a táncot illeti, az alkalommal a néptáncé a főszerep. A Balaton-parti színpadra lép a Duna Művészegyüttes Tavasz szél című koreográfiájával, illetve az Állami Népi Együttes is. Minden évben odafigyelünk arra, hogy az országos jelentőségű fesztiválnak legyen füredi vonatkozása – mondta a művelődési osztályvezető –, jövő hét szombaton Némethné Rácz Lídia Balatonfüred nevezetes épületei című könyvét mutatja be Ráday Mihály művészettörténész. A kötet lapjain megelevenedik Balatonfüred múltja, történelme. Elénk tárul a reformkori város a lebontott színházzal, és a ma már csak régi képeslapokon látható hidegfürdővel.

A költségvetés kapcsán Bóka István emlékeztetett, hogy kockázatos dolog nagy lélegzetű fesztiválokat szervezni, hiszen minden állami egy forint mellé további kettőt kell tenni vagy támogatásból vagy bevételből. Balatonfüred városa nem a nagy bevétel reményében szervezi meg hagyományos rendezvényét, inkább az a cél, hogy minél többek számára elérhetővé tegyék az igényes kultúrát. Viszont abból a szempontból szerencsések, hogy állandó támogatóik vannak, így Balatonfüred hagyományos rendezvényei nincsenek veszélyben, sőt tovább gondolkozhatnak azon, miként tudják majd rendezvényeikkel kinyújtani a szezont. Ehhez viszont olyan horderejű programok kellenek, melyek önmagukban tömegeket képesek idevonzani - mondta a polgármester.

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.