Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
18°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
18°C

Mementó az emberiségnek

2011. április 16. 14:08
Nehéz szavakat találni a Katyn kiállítás megtekintése után. Az elkeseredettség és a döbbenet érzése keveredik az emberben.

1990 óta tudja a világ, hogy a szovjetek 1940 áprilisában és májusában mintegy 22 000 lengyel hivatásos és tartalékos katonatisztet végeztek ki. Tudjuk, tisztában vagyunk a cselekedet borzalmával, de a részleteket csak részben ismerjük. A mostani veszprémi kiállítás anyaga 16 tablón követi végig a két világháború közötti Lengyelország történetét, Lengyelország 1939-es elbukását (a németek és a szovjetek ellen), a katyn-i mészárlást, lengyelek százezreinek deportálását, és a katyn-i gyilkosság körüli hazugságokat és titkolózásokat.


Roman Kowalski

A tárlat két éve járja Magyarországot, és egészen addig „folytatja útját”, amíg igény lesz rá – mondta köszöntő szavaiban ma délelőtt a Laczkó Dezső Múzeumban Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete, aki szerint Katyn mementó az emberiségnek.


Dr. Navracsics Tibor

A nagykövet úr mellett dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntötte a kiállítás megnyitón szép számban megjelent vendégeket, és hangsúlyozta, hogy a tárlat nem csupán a 71 évvel ezelőtt meggyilkolt lengyel katonáknak, de a lengyel-magyar barátságnak is emléket állít.

A tárlatot Agnieszka Pomaska parlamenti képviselő és dr. Konrad Sutarski, a Magyarországi Lengyelség Múzeum- és Levéltárának igazgatója nyitotta meg. Az igazgató úr hangsúlyozta, hogy a katyn-i tragédia feltárását még nem lehet lezártnak tekinteni, hiszen Oroszország a mai napig nem adta ki a Belorussziában kivégzett 3870 lengyel tiszt névjegyzékét, amelyre az áldozatok évek óta várnak.

A kiállítás megjelenésében teljesen minimalizált: a fekete vásznakon képek és szöveg segítségével követhetjük nyomon a történelmi eseményeket, ezen kívül még néhány tárló (személyes tárgyakkal) látható a térben. A fekete háttér nyomasztó hangulata csak erősíti az olvasható szövegek tartalmát: hogyan küzdött, bukott el és végül évtizedekkel később hogyan állt talpra a két totalitárius rendszer markában sínylődő lengyelség.

A tárlat több mint Katyn feldolgozása. Üzenet a mának – lássuk: mire képesek a diktatúrák; lássuk: a nagyhatalmak mindig másként látják az igazságot, mint a kicsi államok (Oroszország a mai napig elévülés alá eső közönséges emberélet elleni bűntettnek nyilvánította a mészárlást, és nem beszél emberiség elleni és háborús gyilkosságról); és lássuk: a legkeservesebb igazság is többet ér, mint a hazugság.


A kiállítást április 27. után egy hétig előzetes bejelentkezés után múzeumpedagógiai óra keretében ingyen látogathatják az iskolai csoportok. A múzeumpedagógiai órára Király András múzeumpedagógusnál (06/20-548-4031) lehet jelentkezni.

Szaksz Balázs
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.