Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
18°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
18°C

A valódi értékről

2011. április 18. 8:37
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – a Föld napja ezen üzenetének fényében várnak mindenkit a szervezők.

Még 2004-ben rendezte meg az ITTMOST Egyesület és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár első alkalommal a Szellemi környezetünk állapota címet viselő konferenciát, amelyen a kulturális és szellemi környezet kapta a főszerepet.

– Idén a Föld napja alkalmából a társadalmi és környezeti folyamatok összefüggéséről beszélgetünk a Szellemi környezetünk és környezetünk állapota címet viselő programon. Egyre kevésbé lehet a dolgokat önmagukban vizsgálni, hiszen minden mindennel összefügg. Sikerült olyan előadókat meghívni, akik régóta foglalkoznak ezzel a témával – mondta el Poller Imre, az ITTMOST Egyesület elnöke.

– A gazdasági válságnál is nagyobb baj a fejekben lévő válság. Ennek az illuzórikus értékrendnek, ami a fogyasztásra összpontosít, egyszer szét kell durrannia! De mindaddig nem lehet kívül, a környezetünkben rend, amíg a fejekben, a lelkekben belül nincsen. Ehhez segítségre van szükségük az embereknek. Évszázadokon keresztül a vallás megadta ezt a lelki támaszt, aztán felnőtt jó néhány generáció, akiknek nincs ilyen hátországuk. Ezért van igény ezekre a programokra – fogalmazott dr. Herth Viktória, a Művészetek Háza gyűjteményvezetője.

A beszélgetést a Föld napja alkalmából Szellemi környezetünk és környezetünk állapota címmel április 21-én, csütörtökön 16 órai kezdettel tartják a Dubniczay-palotában. A VárUcca Műhelyt nevezhetjük házigazdának, hiszen aznap délután a szerkesztőség rendhagyó teadélutánja ad otthont a programnak.

Bojtor Károly festőművész egy alkotásának bemutatása után Lukáts Elek, a Dohányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákja játszik vadászkürtön, majd elkezdődik a beszélgetés szellemi és fizikai környezetünk állapotáról. A rendezvény vendége lesz dr. Papp Sándor nyugdíjas egyetemi tanár, akinek Titanic-szindróma című műve a beszélgetés alapjául is szolgál, valamint találkozhatunk még dr. Szacsky Mihály antropológussal, dr. Horváth Erzsébet egyetemi docenssel és Domschitz Mátyás kommunikációkutatóval.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – a Föld napja ezen üzenetének fényében várnak mindenkit nagy szeretettel a szervezők.

A rendezvényhez kapcsolódik még Karátson Gábor festő, író és filozófus április 28-i előadása, valamint egy kiállítás, amelyeknek az Íródeák Kávé- és Teaház ad otthont.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.