Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

II. János Pál képekben

2011. április 29. 15:34
Elkötelezett ember volt, aki egész életében a szeretetet hirdette. Hitt Jézusban, a római katolikus egyház missziójában.

Azon emberek közé tartozott, akik már életükben legendává váltak. Nem lehetett nem észrevenni, pedig szerény ember volt, nem hivalkodott. Erejét, kisugárzását belső hite, lelki békéje, a belőle áradó szeretet adta.

Mindig voltak céljai, és ezeket mindig társakkal próbálta megvalósítani. Nem magányos harcos volt, de mindig kiemelkedett környezetéből. Vezető volt, karizmatikus egyházfő, humanista tanár – és lengyel. Lengyelország, Közép-Kelet Európa meghatározó volt számára. A II. világháború alatt átélte a német megszállást, majd a szovjet terrort. Egyszerű plébánosként, professzorként, püspökként, érsekként, pápaként mindig harcolt az embertelen kommunista diktatúra ellen. Nagy örömére megélhette a kommunizmus bukását, hazája és a többi kelet-európai ország felszabadulását.

Élete végéig tanított. Iskolákban, a szószékről, a pápai trónusról hangoztatta nézeteit, terjesztette az örömhírt. Szeretett tanítani, mert szerette a tanítványait. Igazi pásztor volt, aki vigyázott a juhaira, ezért is utazott közel száz országba, ezért is tárgyalt más vallási vezetőkkel.

Nyitott volt, de mindig teljes erőből védte a katolikus egyház értékeit, ápolta hagyományait.
Karol Józef Wojtyła egész életében (1920–2005) hű maradt elveihez, soha nem kedvelte, nem igényelte a pompát, elutasította a hatalommal járó előnyöket. Jól tükrözi egyéniségét jelmondata: „Servus Servorum Dei”, vagyis Isten szolgáinak szolgája. Szolgált, és nem hatalmat gyakorolt.

Magyar vonatkozása, hogy ő avatta szentté IV. Béla királyunk egyik lányát, Kingát, illetve Nagy Lajos lányát, Hedviget.

Már életében többen hangoztatták, hogy szent, és most vasárnap avatják boldoggá.
Ezen alkalomból nyílik kiállítás a Gizella Múzeumban 14 órakor, ahol fotókon keresztül lehet megismerkedni nem mindennapi életével, és megérezni üzenetét, megérteni belső hitét.

Pethő Imre

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.