Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Veszprémben a korona másolata

2011. május 6. 20:38
Megnyílt a Boldog Gizella örökében – A magyar királynék és Veszprém című kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Gizella-napok részként nyíló tárlat a Boldog Gizellához kapcsolódó relikviák bemutatása mellett emléket állít az összes magyar királynénak.

A megnyitón Perémi Ágota, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgató-helyettese elmondta, nagy öröm a múzeumnak, hogy hosszú évek után újra kapcsolódhat a Gizella-napok programsorozatához.


Kovács Norbert

Köszöntő beszédében Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke Gizella királyné életútját elevenítette fel, s hangsúlyozta, mennyire fontos szerepet tölt be első királynénk a nemzet sorsának alakulásában.


Brányi Mária

– Sokak véleménye szerint Boldog Gizella olyan sokat tett a magyar népért, hogy hozzá hasonló női nagyságot, történelmi alakot a magyar történelem keveset tud példaként fölhozni. Gizella királyné több szállal is kapcsolódik Veszprém városához, s ez olyan páratlan érték kultúrtörténetünkben, amelyhez foghatót nagyon kevés város mondhat magáénak – emelte ki beszédében Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere, s hozzátette: közösen kell tennünk azért, hogy ezt az értéket minél szélesebb körben megismerjék.

Dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató megnyitójában Gizella alakjának megidézésén túl a Veszprémben készült koronázási palást szakrális jelentőségéről beszélt. – Minden lényegi alkotás túlmutat önmagán, s az emberen is. A koronázási palást készítésében részt vett Boldog Gizella királyné. A fehérvári Szűz Mária-templomnak ajándékozott palást eredetileg miseruhának készült, ám később a magyar uralkodó koronázási palástjává vált, hiszen szent királyunkhoz, Istvánhoz kapcsolódott. A most megnyíló kiállítás jelentősége is túlnő tárgyi mivoltán, önmagán; üzenete az lehet, hogy törekedjünk önmagunkon túlmutató valóságot képviselni – fogalmazott az igazgató.

A múzeumigazgató nem véletlenül építette beszédét a koronázási palástra, hiszen a tárlaton megtekinthető a palást 17. század eleji másolata, valamint a Magyar Szent Korona legtökéletesebb mása is. Ezen túl a kiállításon láthatjuk többek között a magyar királynék portréit, a veszprémi Szent Katalin domonkos apácakolostor alaprajzát, valamint a koronázási kellékek képi ábrázolásait.

A tárlat 2011. augusztus 31-ig tekinthető meg.

Szaksz Balázs
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.