Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Boldogságnovellák

2011. június 2. 10:58
„Nem az a kérdés, hogy van-e boldogság […], az a boldogság, hogy amikor már elmúlt az élet, akkor is lehessen emlékezni rá.”

Tegnap este a Városi Művelődési Központban Csapody Kinga irodalomtanár, irodalmár Kőrösi Zoltán íróval beszélgetett újonnan megjelent kötetéről, A hűséges férfiről.

Hosszan kanyargott a beszélgetés folyama, amíg megállapodott a 2011-ben kiadott kötetnél – a jelenlévők láthattak részletet a Budapest, nőváros filmes „adaptációjából”, megtudhatták, miért jobb (úgy általában) a könyv, mint a film, hallhattak érdekes eszmefuttatást a Szerelmes évek kapcsán, és betekintést kaptak Kőrösi írói technikájába.

A beszélgetés kellemesen csipkelődő, finom cinizmussal meghintett hangulatban zajlott, Kőrösi visszatérő reakciója a felvetett kérdésekre általában ez volt: „nem értek egyet a kérdéssel”. Aztán persze csak válaszolt a fölvetésekre – de olyan is megesett, hogy teljesen másról kezdett mesélni. Ha „nem jött volna le”, hogy Csapody Kinga és Kőrösi Zoltán régről ismerik egymást, bizony kellemetlen is lehetett volna a helyzet, de így jókat derült a publikum, és alig várta az új kérdést, amibe beleköthetett az író. Csapody Kinga becsületére legyen mondva, vitézül állta az „ütéseket”.

A hosszas és gyakran elkalandozgató, ám élvezetes felvezetés után terítékre került A hűséges férfi című új novelláskötet, amely a „boldogságnovellák” alcímet kapta. Kőrösi Zoltán szerint a magyar irodalom egyik betegsége, hogy mindenki regényt akar írni, pedig a novella fantasztikus műfaj, amely hatalmas hagyományokkal bír a irodalmunkban – ráadásul a novella ihletettebb, mint a regény, és egy jó elbeszélésben egyetlen felesleges szó sincs.

A hűséges férfi 20 novellája közül mindegyik valós történet (akad köztük olyan, amely 15–20 éve várt a megírásra, és van köztük persze teljesen friss téma is), ám mindegyik darab egyfajta „írói játék” eredménye. Kívülről, formailag klasszikus novellának látszanak, ám általában három-négy különböző élettörténet sűrűsödik össze bennük. Egyfajta kísérletnek tekinthetők: hogyan lehet „életsűrítményt” összehozni egy-egy rövid történetben, amely valójában burokba zárt idő.

S ha már az időnél tartunk, Kőrösi szerint a befogadó három időt kap ajándékba az olvasás során: ajándékba kapja az olvasás idejét, hiszen addig átlép egy másik világba; ajándékba kapja azt az időt, amíg az alkotó megírja a történetet, és ajándékba kapja a szereplők idejét is.

A hűséges férfi kapcsán persze ismét elkalandozott a beszélgetés fonala, így Kőrösi Zoltán kifejthette, miért érzi úgy, hogy a mai magyar valóságot az egymáshoz való közeledés, a tartalmas beszélgetések hiánya jellemzi, és mennyire hiányzik belőlünk, magyarokból, a pillanat megragadásának öröme.

S hogy miért „boldogságosak” ezek a novellák? Nem azért, mert a szereplők boldognak érzik magukat, hanem mert nem veszítették el a boldogságba vetett hitüket, képesek bízni és kitartani a végsőkig.

A beszélgetés stílusosan a Boldogság című novella felolvasásával zárult, és a legvégén Csapody Kinga azért bevitt egy közepesen mély ütést Kőrösi Zoltánnak az addig kapott szurkálódásokért: Nem te idézted az előbb, hogy akkor kell abbahagyni az írást, amikor a legjobban megy? Na, akkor most hagyjuk abba a beszélgetést, mert most megy a legjobban…

Az írói est dedikálással, baráti beszélgetésekkel zárult – megjegyzendő, Porga Gyula polgármesterünk is ott volt az eseményen, és ő is kért pár sort Kőrösi Zoltántól a saját kötet-példányába.

(Kőrösi Zoltán honlapja: http://www.korosizoltan.com)
 

Szaksz Balázs
további cikkek
Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43 A méltányos időskorról szól a Brémai muzsikosok színház A méltányos időskorról szól a Brémai muzsikosok Vasárnap mutatják be az új színházi évad első nagyszínpadi darabját a Veszprémi Petőfi Színházban, ráadásul a Brémai muzsikusokkal rögtön a gyerekeknek kedveznek. 2024. szeptember 25. 11:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.