Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legkedvesebb fesztivál

2011. június 22. 12:40
Július 13. és 16. között rendezik meg Veszprémben Magyarország legegyedibb zenei fesztiválját.

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a 11. Veszprémi Utcazene Fesztiválról a Tűztorony vendéglőben. Muraközy Péter, a fesztivál főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy az idei fesztivál szervezése kevesebb zökkenővel járt, mint korábban – köszönhetően Porga Gyula polgármester és az önkormányzat támogató magatartásának.

A fesztivál helyszínei nem változnak, továbbra is a megszokott kisszínpadokon, a két nagyszínpadon és a várban lépnek fel a zenészek. A várban csütörtök, péntek és szombat este lesznek programok, amelyekre belépőt kell váltani – a bérlet ára 3500 Ft, a napi jegyek 1500 és 2000 forintba kerülnek. Muraközy Péter hangsúlyozta, hogy a fesztivál immár nemzetközi eseménynek számít, olyan zenészek látogatnak Veszprémbe, akik a világ bármely pontján sztárnak számítanak.


Muraközy Péter

Emellett természetesen az utcazenészeké lesz a főszerep július közepén Veszprémben. 220 jelentkező közül választotta ki az előzsűri azt a 18 együtteset, zenészt, akik versenghetnek az 500 000 forintos szakmai és az 500 000 forintos közönségdíjért. Azért csak 18-at, mert a tavalyi sepsiszentgyörgyi utcazene fesztivál győztese automatikus bekerült a mezőnybe, egy fellépőt pedig a közönség szavazhat be a „mezőnybe” a rendezvény főszponzorának, az OTP Banknak köszönhetően. A huszadik fellépőre az OTP Bank közösségi oldalain (http://facebook.com/otpbank.hu, http://iwiw.hu/otpbank) lehet szavazni.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy minden kutatás szerint az Utcazene Veszprém leglátogatottabb és legkedvesebb fesztiválja, amelynek megrendezését idén 8,3 millió forinttal tudta támogatni az önkormányzat, valamint az éjszakai takarítást is a város cége végzi, így erre nem kell költeniük a rendezvény szervezőinek. A polgármester elmondta, a belváros rehabilitációjához kapcsolódó előmunkákat úgy időzítették, hogy ne zavarják a rendezvényt.


Porga Gyula és Muraközy Péter

Az Utcanezén több civil és egyéb szervezet képviselteti magát, valódi közösségi eseménnyé alakítva a négy napot. A Csalán Egyesület azért kapcsolódott az Utcazenéhez, hogy „zöldebbé” váljon a rendezvény. Éppen ezért megkérik a fesztivállátogatókat, hogy vigyenek magukkal a buliba otthoni bögrét, felespoharat, korsót, hiszen így csökkenteni lehet a fesztivál műanyag pohár „fogyasztását” és szeméttermelését.

A Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely külön pavilont állít fel, ahol előadásokat lehet hallgatni Veszprém építészeti örökségéről és a jövőbeli fejlesztésekről, városi sétákat szerveznek, és játszóházzal, programokkal, foglalkozásokkal várják a gyermekeket.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara évek óta aktívan vesz részt az Utcazenén, és ez idén sem lesz másként. A Fortuna-udvarban „beszélgetős” előadásokkal várják az érdeklődőket (marketingről, médiáról, zenéről, politikai kultúráról, újságírásról). A színpad egyik „legnagyobb durranása” a „Süsü, a sárkány” dramaturgja, a „Kölyökidő” és a „Világ legrosszabb gyereke” műsorok rendezője: Takács Vera lesz. Az előadások között táncbemutatók és táncoktatás várja az érdeklődőket. Emellett QR-kódos check-point játékot is szerveznek, és többek között élőben közvetítik a GTK színpad történéseit.

A fesztivál költségvetése idén 50 millió forint körül alakul, és az 2011-es Utcazene „nagyágyúi” között megtalálhatjuk a már említett Gentlemant, a mexikói Los del Abajót, a spanyol Tonino Carotonét, a francia Electric Bazar Cie-t és a Kiscsillagot. Természetesen a veszprémi zenekarok is képviseltetik magukat a minőségi „mezőnyben”: a Veszprém Zenéi Nagyszínpadon fellép a Hoolywoodoo, a Hősök, a Vad Fruttik, és ugyanezen a színpadon középiskolai zenei és dj tehetségkutató versenyt rendeznek.

Holnaptól (június 23., csütörtök) nyílik a Kossuth utcán az Utcazene információs pavilon, ahol jegyekhez és fontos információkhoz juthatnak az érdeklődők és megszállott Utcazene-rajongók.

A fesztivál részletes programja rövidesen (elvileg holnap) megtalálható a rendezvény honlapján (www.utcazene.hu) és az OTP Bank facebook és iwiw oldalán is (http://facebook.com/otpbank.hu, http://iwiw.hu/otpbank).

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43 A méltányos időskorról szól a Brémai muzsikosok színház A méltányos időskorról szól a Brémai muzsikosok Vasárnap mutatják be az új színházi évad első nagyszínpadi darabját a Veszprémi Petőfi Színházban, ráadásul a Brémai muzsikusokkal rögtön a gyerekeknek kedveznek. 2024. szeptember 25. 11:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.