Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lenmechanika - fiatal képzőművészek kiállítása az Ernst Múzeumban

2008. július 11. 19:25 // Forrás: Fenyvesi Ottó
Papírra rajzolt buborékrendszer, abszurd részletességgel ábrázolt lakóterek, lefejezésre váró férfi, cetlikre írt feljegyzések és apró rajzok - Lenmechanika címmel fiatal képzőművészek alkotásaiból látható kiállítás csütörtöktől a budapesti Ernst Múzeumban. Fenyvesi Áron kurátor a sajtó képviselői számára rendezett tárlatvezetésen a kiállítás címét magyarázva az MTI-nek elmondta: a len a klasszikus festészeti hordozófelületet villantja fel, míg a mechanika olyan kontrasztot képez, amely enged megjeleníteni olyan, más konstrukcióval létrejött tárgyakat, amelyek szintén a festészetről szólnak, de a lenvászon felülettől elrugaszkodva.
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület által rendezett kiállítás komplexen akarja bemutatni a festészetet, nemcsak mint falakon függő, már kész tárgyakat, hanem a létrejövés közbenségére próbál hangsúlyt helyezni. A tárlatnak köszönhetően látható, hogy a festészethez mennyiféle módon és mennyiféle technikával lehet viszonyulni, így az összes itt lévő tárgyról el lehet mondani, hogy festmény - mutatott rá a kurátor.
 A kiállítóteremben széttekintve az érdeklődő láthatja egyebek mellett Tarr Hajnal 8-szor 2 méteres, fehér papírra rajzolt buborékrendszerét Pedig menteset kértem címmel, valamint Navratil Judit diplomamunkáját, amely az idén végzett képzőművész eddigi lakótereit rendeli egymás mellé aprólékosan, abszurd részletességgel. Dénes Ágnes Dóra egy derékszögű táblaképpel mutatkozik be: a Piros Lilluka című alkotás egy szobabelsőt ábrázol.
 A fény-árnyék viszonyára, a transzparenciára, az áttetszőségre keres választ kiállított alkotásával Karácsonyi László, aki plakát alapra dolgozott hipóval. A humor jellemezte önarcképen a sötét háttérből egy horrorisztikus, csuklyás alak tekint a látogatóra.
 Kis Róka Csaba képeinek felépítése a rokokó és barokk zsánermotívumokra emlékeztetnek - mondta Fenyvesi Áron az alkotásokról, amelyeken oszlopra kitűzött emberi fej, lefejezésre váró férfi, csordogáló vér, visszatérő motívumként pedig egy szakállas huszár figura látható izgalmas konstrukciókban.
 Győrffy László Agytörmelékek című sorozata rengeteg cetliből, feljegyzésekből, apró rajzokból áll össze, az alkotó elmondása szerint spontán kis jegyzetekről van szó, amelyek többek között telefonálás közben születtek.
 A kiállítók között szerepel még Albert Ádám, Borsos-Lőrinc Lilla, Bodó N Sándor, Csákány István, Fischer Judit, Győrffy László, Kokesch Ádám, Kovács Budha Tamás, Kupcsik Adrián, Rajzlap, Société Réaliste, Szabó Eszter, Szűcs Levente, Surányi Miklós, Tibor Zsolt, Uglár Csaba és Verebics Ágnes.
 Az augusztus 31-ig látható tárlat a Na, mi van? Kortárs Magyar Művészeti Körkép kiállítás-sorozat része, amelyet a Reneszánsz Év keretében szervezett a Műcsarnok. A június 21. és augusztus 31. között, több budapesti, valamint egy miskolci helyszínen, a hazai művészeti szcéna számos magán és közintézményének részvételével megrendezett nagyszabású kiállítás-sorozat célja, hogy minél tágabb spektrumban vázolja fel a kortárs magyar művészet aktuális kérdéseit, problematikáit.
Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.