2021. március 5.
//
Adorján névnap

Tiszta Amerika

2008. április 10. 23:52
Amerikai kultúra, filozófia, irodalom, politika, jazz, gospel és még számos más érdekes témával foglalkozó előadást hallhatnak mindazok, akik április 14-17. között felkeresik a Pannon Egyetem, Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a VEAB Székház intézmények helyszíneit. A könyvtárban található Amerikai Kuckó igazgatója, Bertalan Judit osztotta meg az Amerika Hét elnevezésű rendezvényről gondolatait hírportálunk munkatársával.
Az esemény egyik fő célja az, hogy ne a felszínes ismeretek, hanem a mély társadalmi-politikai és főleg a tradicionális, kulturális élménnyel távozzanak a látogatók. A szervezők a programokat és az előadásokat úgy állították össze, hogy azok valóban érdekfeszítőek legyenek, felölelje a gospel zenétől kezdve, egészen az amerikai és brit akcentusig bezáróan, a különböző témaköröket. Dr. Szilágyi István, a Bölcsészettudományi Kar dékánjának megnyitója után Mark Tauber, kultúrattasé fog felszólalni.

Az amerikai filozófia és az oktatás értéke címmel tart előadást dr. Scott Campbell, aki a kulturális eseménysorozat egyik ötletgazdája is egyben. Élőben hallhatjuk dr. Tseng-Hao Huang jazz zongorajátékát. Pulpitusra lép Jeffery D. Levine, helyettes nagykövet, aki előadásának az amerikai-magyar kapcsolat tartósága a 2008-as választások után címet adta. dr. Szentgyörgyi Szilárd, az amerikai és brit akcentusok: újítás kontra konzervatizmus? címmel tart előadást. A felsorolás korántsem teljes -teszi hozzá az igazgató.

2005 óta, az Amerikai Kuckót is azért hozták létre, hogy kulturális missziót lásson el a megyeszékhely és az idelátogatók számára, szolgálja az Amerikai Egyesült Államok és hazánk közti kapcsolatok elősegítését, válaszoljunk a felmerülő kérdésekre- mondta Bertalan Judit.

Beke G. László

További cikkek

Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.