2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Mikor repülnek?

2008. április 11. 0:58
Az Államkincstár 2006. január 1-jén, térítésmenten átadta a volt szovjet katonai repteret a veszprémi és a szentkirályszabadjai önkormányzatnak. A 440 hektáros terület 2/3-a része a faluhoz, 1/3 része a megyeszékhelyhez tartozott. Az azóta eltelt időszakban az ügyben érintett felek egymást vádolják. A felgyülemlett iratok mennyisége meghaladja a több kilogrammot. Szentkirályszabadja polgármestere így fogalmaz: „az igazságot fel merem vállalni, de az alaptalan vádakat elutasítom.”

Tény, hogy az érintett önkormányzatok a területet eladták a budapesti székhelyű BudaWest Zrt.-nek, körülbelül 200 forint/négyzetméter áron. Az adásvételi szerződésben kikötötték a felek, hogy az elfogadott rendezési tervtől számított két éven belül a vevő elvégzi a szükséges beruházásokat, majd a repteret legalább öt éven keresztül üzemelteti.

A rendezési terv elkészültéig, annak elfogadásáig, úgy tűnik, hosszú út vezet. Először a szerkezeti tervet és az építési szabályzatot kell elkészíteni. A terveket előzetes jóváhagyásra be kell nyújtani a területileg illetékes több tucatnyi szakhatóságnak. Ha bármelyik szakhatóság kifogással él, az egész procedúra újrakezdődik, egészen addig, amíg az összes hatóság elfogadja a terveket. Csak ezek után terjeszthetik a polgármesterek a képviselőtestületek elé elfogadásra a végleges rendezési tervet. Ezt még megtorpedózhatja bármelyik településen, bárki által kezdeményezett, helyi népszavazási kezdeményezés.

Jelen esetben a szentkirályszabadjai önkormányzatnak azért kellett változtatási tilalmat elrendelni az érintett területen, mert nem készült előzetes környezetvédelmi hatástanulmány, nem szerepelnek a felépítményi és egyéb műszaki paraméterek a szerkezeti terveken - mondja Iványi András, a falu elöljárója. Időközben a két település közötti megállapodás szerint a gesztori szerepet Veszprém vállalta fel. Az új tervek a város főépítészének irányításával készültek el. A kölcsönösen elfogadott ütemtervnek megfelelően kell az érintett feleknek a beruházással kapcsolatos összes döntést meghozniuk. A felek, legközelebb április 10-én fognak asztalhoz ülni. Majd ezt követően április 22-én nyújthatják be a tervdokumentációkat az illetékes szakhatóságokhoz, előzetes véleményezésre.

Amennyiben legkésőbb 2008. szeptember végéig nem kerül elfogadásra, úgy az adásvételi szerződésben foglalt, elidegenítésre vonatkozó pont is sérül, ami annyit jelent, hogy az önkormányzatok a jelzett dátum után a területet bárkinek eladhatják. Vagy véget nem érő jogi procedúrák kezdődnek.

A jelek szerint ez egyik félnek sem áll érdekében. Szentkirályszabadja polgármestere sommásan összegzi a reptérrel kapcsolatos véleményét: „A rendezési terv keretein belül érvényesüljön a  térséget szolgáló repülőtér jöjjön létre, igaz vannak nehézségek a rendezési terv körül.”

Vajon mikor fog az első repülő landolni a volt szovjet katonai repülőtéren? Ennek a kérdésnek a megválaszolására még az optimista polgármester sem mert vállalkozni.

Pedig a környékbeliek is úgy várják a beruházás elindulását, mint egy „falat kenyeret”, abban bíznak, hogy új munkalehetőséghez jutnak.

Beke G. László

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.