A Texas A&M Egyetem Gyümölcs és Zöldség Fejlődési
Központjának tudósai megállapították, hogy a görögdinnye egyes alkotóelemei a
Viagra hatásaihoz hasonlókat váltanak ki a vérerekben. "Minél többet
tanulmányozzuk a görögdinnyét, annál hasznosabbnak tűnik ez a gyümölcs, ami
természetes fokozókat biztosít az emberi test számára" - nyilatkozott Dr. Bhimu
Patil, az A&M részéről. "Mindig is tudtuk, hogy a görögdinnye jó hatással
van a szervezetre, azonban az egészségre gyakorolt előnyeinek listája minden
egyes tanulmánnyal gyarapodik."
A gyümölcsök és
zöldségek hasznos összetevőit fitotápanyagoknak nevezik, melyek bioaktív, azaz
az emberi testből egészséges reakciókat kiváltó összetevőkből állnak. A
görögdinnyékben ilyen a likopén, a béta-karotin és a citrullin. Ez utóbbi
előnyös funkcióiról csak most hullt le a lepel; ezek egyike a vérerek
ellazítása, nagyjából ugyanúgy, ahogy azt a Viagra teszi.
A szakemberek
tudják, hogy görögdinnye fogyasztásakor a citrullin bizonyos enzimek
közreműködésével argininné alakul. "A citrullin-arginin páros karbantartja a
szívet, az immunrendszert és hasznos lehet az elhízással, vagy a 2. típusú
cukorbetegséggel küzdők számára" - sorolta Patil. "Az arginin fokozza a
nitrogén-oxid termelést, ami ellazítja az ereket. Ugyanezzel az alapvető
hatással dolgozik a Viagra is a merevedési zavarok kezelésére, illetve
megakadályozására. A görögdinnye nem annyira szerv-specifikus, mint a Viagra, de
remek módja az erek gyógyszerek és azok mellékhatásai nélküli
tágításának."
Az impotenciát számos pszichológiai és fiziológiai probléma
okozhatja, a nitrogén-oxid többlet azonban segíthet azon problémák
orvosolásában, amik a vér áramlásának elégtelenségében keresendők, mellyel
kezelhető a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri
problémák is. Az arginin az urea ciklust is segíti, ami a testben felgyülemlő
ammónia és más toxikus elemek vizelettel történő kiürítését végzi. A citrullin,
az arginin előfutára jóval magasabb koncentrációban van jelen a dinnye héjában,
mint a húsában, de mivel a héj jellemzően nem kerül elfogyasztásra, ezért Patil
tudóstársai, Steve King és Hae Jeen Bang olyan görögdinnyefajtákon dolgoznak,
melyek magasabb citrullin koncentrációkkal rendelkeznek a húsukban.
Az új kutatás azt is bebizonyította, hogy a görögdinnye mélyvörös változatai
leelőzik a paradicsomot, mint leggazdagabb likopén forrást. A likopén egy
pigment, nem utolsó sorban egy antioxidáns, ami megvédi a szívet, a prosztatát
és a bőrt. "A likopént korábban főként a paradicsommal társították, de
megtalálható például a vörös grapefruitban is. Most azonban már tudjuk, hogy a
vörösebb görögdinnyefajtákban magasabb koncentrációkban található, mint a
paradicsomban" - mondta Patil. Bár a görögdinnye 92%-ban víz, a maradék 8% tele
van likopénnel.
Mindazonáltal a likopén egy zsírban oldódó antioxidáns.
"Korábbi tesztek bebizonyították, hogy a likopén sokkal jobban szívódik fel a
paradicsomokból, ha egy salátában olajos zöldségekkel, mint avokádóval vagy
spenóttal keverjük" - magyarázta Patil. "Ugyanez igaz a görögdinnye likopénjére
is, csak éppen a görögdinnye hasonló párosításban nem túl ínycsiklandozó."