Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alkotóház? „Kovács“ műhely!

2008. július 17. 8:45
Kovács Szilvia független, művészetközpontú alkotóházat álmodott Ősiben. Eredeti szakmája magyar szakos tanító. Talán ezért is tekinti szívügyének a művészetre való oktatást, nevelést. A projektet körülbelül 100 millió forint fedezhetné, melyre csak pályázati forrásból van lehetőség. Erre viszont várni kell. Milyen célt szolgálna és hogyan működne ez az alkotóház, s egyáltalán valóra válhat e az álom? - kérdeztük Kovács Szivliát.

- Mit jelent a „Kovács“ alkotóház kifejezés?

- Egy 10 éve dédelgetett álmot. Viccet félretéve a családi apai nagyszülők meglévő házának újraépítését, és célszerű hasznosítását, ami a magyar kultúrához és hagyományokhoz kötődő művészeti tevékenység megőrzése érdekében működne, úgymint népművészet, képzőművészet, de természetesen szó szerint otthont adna a modern művészeti széles spektrumának is.

- A kérdés magától értetődik: Miért?

- Egyfelöl a művészetek szeretete, másfelöl az értékmegőrzés motívál. Alapkoncepcióm, hogy csak a közöség erejéből lehet új értékeket teremteni. Jelenlegi életmódunk miatt ugyanis egyre távolabb kerülünk a hagyományos életviteltől, ahol az alkotási vágy háttérbe szorul, ahol az alkotási vágy háttérbe szorul, és az üzletpolitika, az anyagi eszközök dominálnak és határoznak. A 20. Század rohanó világának hordaléka, hogy vagy nincs, vagy csak mesterségesen fenntartott mikroközösségek alakulnak ki, és e gondolattól vezérelve tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy egy lelekes amatőr, avagy egy elismert képzőművész keresi az alkotóház biztonságot nyújtó falait, mert otthont, teret, időt és esélyt adhat mindenkinek.

- Ez mit jelent?

- Az aktív tevékenységeknek teret adó helységek mellett lakórészeket is biztosítanánk a művészeknek, közös konyhát, eszközöket, és mozgásteret is természetesen.

- Mekkora összeg szükségeltetik a megvalósításhoz?

- A telek rendelkezésünkre áll, így az alap és a szándék mellett körülbelül 100 millió forintból minden álom valóra válhatna. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy 5 év múlva, azaz 2013-ban el tudjuk kezdeni az építkezést.

- Milyen forráslehetőségekkel dolgoznak?

- Csak és kizárólag önerő jöhet számításba. Külső segítséget elfogadunk, de nem pénz formájában. Hasonló álmodozók bátran megkereshetnek eszközeikkel, gondolok itt egy szövőszékre, építőanyagra. A ház ideológiájához hozzátartozik, hogy nem szabad befektetési alapnak tekinteni, nem szabad, hogy megfertőzze az anyagias világ. Ha valakinek kedve támad építkezni, alapot ásni, falazni, mi tárt karokkal várjuk. Kiszolgálni és nem kihasználni akarjuk a művészeket, a művészetet.

- Hogy képzeljük el a működést? A számlák nem veszik figyelembe az önzetlen alkotói vágyakat…

- A teljes önfenntartó tevékenység a minimum célnak tekintendő, mert mint vállalkozó, nem hiszek a non-profit szolgáltatásokban. Nagy számú érdeklődés esetén pályáztatási rendszer segítségével válogatnánk azok közül, akik dobbantóként használhatnák a műhelyt, kiknek csak ennyi kellene az induláshoz.

- Szilvia, mi lenne az ön szerepe?

- Jómagam csak az élő alkotóház koordinálását vállalnám magamra, a tyúkanyó szerepét. Ez annyit jelent, hogy én a közösséget, a közösség a házat irányítaná, a ház pedig a művészet örökké fonódó életfonalát szőné meg nem szűnő esélyekkel...

 

(Kiss Erky Dávid)
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.