2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Alkotóház? „Kovács“ műhely!

2008. július 17. 8:45
Kovács Szilvia független, művészetközpontú alkotóházat álmodott Ősiben. Eredeti szakmája magyar szakos tanító. Talán ezért is tekinti szívügyének a művészetre való oktatást, nevelést. A projektet körülbelül 100 millió forint fedezhetné, melyre csak pályázati forrásból van lehetőség. Erre viszont várni kell. Milyen célt szolgálna és hogyan működne ez az alkotóház, s egyáltalán valóra válhat e az álom? - kérdeztük Kovács Szivliát.

- Mit jelent a „Kovács“ alkotóház kifejezés?

- Egy 10 éve dédelgetett álmot. Viccet félretéve a családi apai nagyszülők meglévő házának újraépítését, és célszerű hasznosítását, ami a magyar kultúrához és hagyományokhoz kötődő művészeti tevékenység megőrzése érdekében működne, úgymint népművészet, képzőművészet, de természetesen szó szerint otthont adna a modern művészeti széles spektrumának is.

- A kérdés magától értetődik: Miért?

- Egyfelöl a művészetek szeretete, másfelöl az értékmegőrzés motívál. Alapkoncepcióm, hogy csak a közöség erejéből lehet új értékeket teremteni. Jelenlegi életmódunk miatt ugyanis egyre távolabb kerülünk a hagyományos életviteltől, ahol az alkotási vágy háttérbe szorul, ahol az alkotási vágy háttérbe szorul, és az üzletpolitika, az anyagi eszközök dominálnak és határoznak. A 20. Század rohanó világának hordaléka, hogy vagy nincs, vagy csak mesterségesen fenntartott mikroközösségek alakulnak ki, és e gondolattól vezérelve tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy egy lelekes amatőr, avagy egy elismert képzőművész keresi az alkotóház biztonságot nyújtó falait, mert otthont, teret, időt és esélyt adhat mindenkinek.

- Ez mit jelent?

- Az aktív tevékenységeknek teret adó helységek mellett lakórészeket is biztosítanánk a művészeknek, közös konyhát, eszközöket, és mozgásteret is természetesen.

- Mekkora összeg szükségeltetik a megvalósításhoz?

- A telek rendelkezésünkre áll, így az alap és a szándék mellett körülbelül 100 millió forintból minden álom valóra válhatna. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy 5 év múlva, azaz 2013-ban el tudjuk kezdeni az építkezést.

- Milyen forráslehetőségekkel dolgoznak?

- Csak és kizárólag önerő jöhet számításba. Külső segítséget elfogadunk, de nem pénz formájában. Hasonló álmodozók bátran megkereshetnek eszközeikkel, gondolok itt egy szövőszékre, építőanyagra. A ház ideológiájához hozzátartozik, hogy nem szabad befektetési alapnak tekinteni, nem szabad, hogy megfertőzze az anyagias világ. Ha valakinek kedve támad építkezni, alapot ásni, falazni, mi tárt karokkal várjuk. Kiszolgálni és nem kihasználni akarjuk a művészeket, a művészetet.

- Hogy képzeljük el a működést? A számlák nem veszik figyelembe az önzetlen alkotói vágyakat…

- A teljes önfenntartó tevékenység a minimum célnak tekintendő, mert mint vállalkozó, nem hiszek a non-profit szolgáltatásokban. Nagy számú érdeklődés esetén pályáztatási rendszer segítségével válogatnánk azok közül, akik dobbantóként használhatnák a műhelyt, kiknek csak ennyi kellene az induláshoz.

- Szilvia, mi lenne az ön szerepe?

- Jómagam csak az élő alkotóház koordinálását vállalnám magamra, a tyúkanyó szerepét. Ez annyit jelent, hogy én a közösséget, a közösség a házat irányítaná, a ház pedig a művészet örökké fonódó életfonalát szőné meg nem szűnő esélyekkel...

 

(Kiss Erky Dávid)
vehir.hu

További cikkek

Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Idén is megszervezi az önkormányzat hagyományos napközis táborát az általános iskolásoknak, emellett a városi intézmények, egyesületek, sportklubok is rengeteg programmal készülnek.