A rendelet kimondja, hogy harmadik országból vagy tagállamok közötti kereskedelemből származó élelmiszer esetén, ha az élelmiszer-vállalkozó első magyarországi tárolási helyet üzemeltet (beleértve a bértárolást is), akkor be kell jelentenie tevékenységét, továbbá a tárolási helyre beérkező szállítmányokról nyilvántartást kell vezetnie, valamint a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időt követő egy évig meg kell őriznie a termék nyomonkövethetőségét biztosító dokumentumokat (számla, szállítólevél).
A bejelentést az elsődleges termelésből származó, növényi eredetű alaptermék esetében a tárolási hely szerint illetékes Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához kell megtenni.
További adatszolgáltatási kötelezettség, hogy a rendelet mellékletében meghatározott, élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú élelmiszer tételek várható érkezése előtt 2 munkanappal be kell jelenteni a szállítmányt (bejelentésben szerepelnie kell: jelentést tevő élelmiszer vállalkozás neve, székhelye; az első magyarországi tárolási hely; az élelmiszer megnevezése; a beérkező szállítmány mennyisége; a jelentési időszak szerinti beszerzési ár; a származás hely). Ez az adatszolgáltatás az elsődleges termelésből származó, növényi eredetű alaptermék esetén a 20 tonna feletti szállítmányokra vonatkozik és a tárolási hely szerint illetékes Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához kell megküldeni.
A rendelet mellékletében nem szereplő (beleértve a 20 tonnánál kisebb tételeket), első magyarországi tárolási helyre érkezett tételekről minden hónap 10. napjáig, az előző hónapra vonatkozó szállítmányokról, összesítő jelentést kell küldeni az előzőekben említett adatszolgáltatásnak megfelelően.
A Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság az első magyarországi tárolási helyen ellenőrizheti az élelmiszerjog előírásainak való megfelelést, mintát is vehet, továbbá hiányosságok, szabálytalanságok esetén szankcionálhat.
Regisztráció
2011. július 14-én lépett hatályba a vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely módosítja az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló korábbi együttes rendeletet.
A módosítás szerint a friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, előkészítési, gyártástechnológiai, csomagolási, jelölési, tárolási és szállítási tevékenységet kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet. Nem regisztrációköteles a kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló FVM rendelet hatálya alá tartozó élelmiszer-vállalkozó, ha a friss zöldség-gyümölcs forgalmazása az évi 20.000 kg-ot nem haladja meg, kivéve, ha nagybani piacon viszontértékesítőnek történő eladást végez.
A regisztráció céljából az élelmiszer-vállalkozó a tevékenység végzésének helye szerint illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához köteles bejelentkezni. A nyilvántartásba vétel díjköteles, melynek a díja 4.000 Ft. A regisztrációs adatlap elérhető a Kormányablakban (Veszprém, Óvári Ferenc út 7.), illetve letölthető a Veszprém Megyei Kormányhivatal vagy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapjáról.