Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zöld tartósítás

2011. szeptember 13. 18:23 // Forrás: Csalán Egyesület
A Csalán Egyesület „zöld udvarában” mindenféle ötletes, a háztartás zöldítését szolgáló masinával lehet találkozni, így érdemes ellátogatni az irodájukba.

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy visszatérünk nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, módszereihez, már ami a ház körüli teendőket illeti. Így – köszönve ezt a tudatosságnak és ésszerűségnek – újra előtérbe került például az aszalás, mint hagyományos és természetes tartósítási eljárás.

– Ezen művelethez vannak, akik elektromos eszközt használnak vagy tepsiben aszalnak, mindeközben több órán át környezetterhelő módon használják az áramot. Ezeknél a modern eljárásoknál jóval olcsóbb és ésszerűbb megoldás is létezik, például ha kemencében, úgynevezett „hulladékhővel” próbálunk meg tartósítani. Mégis, ami mindenekelőtt segítségünkre lehet, egy a kertbe kiállított, akár házilag is egyszerűen és frappánsan elkészíthető napkollektoros aszaló – mondja Szalay Tímea a Csalán Egyesület elnöke, aki maga is kipróbálta a fent emlegetett „kerti masinát”, sőt idén a „Csalános aszaló” segítségével rakta el a kertben megtermett javait.

– Mindez betakarítás idején bír nagy jelentőséggel, amikor a Nap áldásos sugarainak köszönhetően – pláne hőségriadó idején – akár egy-két nap alatt „bespájzolhatunk” gombát, paradicsomot, barackot, hagymát… tulajdonképpen bármit, egészen a fűszernövényekig. És ami a legjobb az egészben, ezen zöld tartósítási folyamat alatt a télire szánt finomság mit sem veszít a benne rejlő vitaminokból, tápanyagtartalomból – meséli Timi, s közben mosolyogva kínál fantasztikus ízű, frissen aszalt körtéjéből.

Amit jó, ha tudunk: az aszalványt légmentesen kell elzárni (befőttes üvegbe vagy légmentesen zárható műanyag tartájba), s később, fűtési szezon idején legalább egyszer érdemes megszellőztetni, átszárítani. Akkor érünk el jó eredményt, ha aszalt finomságunk rugalmas marad, így tudunk aztán azok hozzáadásával télvíz idején, sütés-főzés közben csodafinom ízeket varázsolni ételeinknek.

Akit érdekel a napkollektoros „csodamasina”, a XI. Ökovásár napján, szeptember 24-én Veszprémben, az Óváros téren megtekintheti azt.

vehir.hu
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.