Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zöld tartósítás

2011. szeptember 13. 18:23 // Forrás: Csalán Egyesület
A Csalán Egyesület „zöld udvarában” mindenféle ötletes, a háztartás zöldítését szolgáló masinával lehet találkozni, így érdemes ellátogatni az irodájukba.

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy visszatérünk nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, módszereihez, már ami a ház körüli teendőket illeti. Így – köszönve ezt a tudatosságnak és ésszerűségnek – újra előtérbe került például az aszalás, mint hagyományos és természetes tartósítási eljárás.

– Ezen művelethez vannak, akik elektromos eszközt használnak vagy tepsiben aszalnak, mindeközben több órán át környezetterhelő módon használják az áramot. Ezeknél a modern eljárásoknál jóval olcsóbb és ésszerűbb megoldás is létezik, például ha kemencében, úgynevezett „hulladékhővel” próbálunk meg tartósítani. Mégis, ami mindenekelőtt segítségünkre lehet, egy a kertbe kiállított, akár házilag is egyszerűen és frappánsan elkészíthető napkollektoros aszaló – mondja Szalay Tímea a Csalán Egyesület elnöke, aki maga is kipróbálta a fent emlegetett „kerti masinát”, sőt idén a „Csalános aszaló” segítségével rakta el a kertben megtermett javait.

– Mindez betakarítás idején bír nagy jelentőséggel, amikor a Nap áldásos sugarainak köszönhetően – pláne hőségriadó idején – akár egy-két nap alatt „bespájzolhatunk” gombát, paradicsomot, barackot, hagymát… tulajdonképpen bármit, egészen a fűszernövényekig. És ami a legjobb az egészben, ezen zöld tartósítási folyamat alatt a télire szánt finomság mit sem veszít a benne rejlő vitaminokból, tápanyagtartalomból – meséli Timi, s közben mosolyogva kínál fantasztikus ízű, frissen aszalt körtéjéből.

Amit jó, ha tudunk: az aszalványt légmentesen kell elzárni (befőttes üvegbe vagy légmentesen zárható műanyag tartájba), s később, fűtési szezon idején legalább egyszer érdemes megszellőztetni, átszárítani. Akkor érünk el jó eredményt, ha aszalt finomságunk rugalmas marad, így tudunk aztán azok hozzáadásával télvíz idején, sütés-főzés közben csodafinom ízeket varázsolni ételeinknek.

Akit érdekel a napkollektoros „csodamasina”, a XI. Ökovásár napján, szeptember 24-én Veszprémben, az Óváros téren megtekintheti azt.

vehir.hu
további cikkek
A januári zsenik öröksége A januári zsenik öröksége Január hónapja számos géniuszt adott a világnak, akik különböző területeken hagytak maradandó nyomot. Három ilyen kiemelkedő személyiség Isaac Newton, Edgar Allan Poe és Paul Cézanne, akiknek történetei nemcsak inspirálóak, de tele vannak érdekességekkel is.  ma 15:14 Két év után idén újra lesz VEN kultúra Két év után idén újra lesz VEN A Pannon Egyetem nyilvánosságra hozta az idei, a 31. Veszprémi Egyetemi Napok (VEN) dátumát. A hagyományosan kétévente jelentkező fesztivál tavaly pihenőn volt, idén viszont április végén ismét alkonyattól pirkad az egyetem felső kampuszán. ma 9:36 Golden Globe-ot nyert Demi Moore kultúra Golden Globe-ot nyert Demi Moore A nagy nyertes az Emilia Pérez című spanyol nyelvű musical, ami egy mexikói drogbáróról szól. Az alkotás négy kategóriában nyert, a többi között a legjobb vígjáték vagy musical, illetve a filmben játszó Zoe Saldana megkapta a legjobb női mellékszereplő díját. tegnap 11:30 Az Adventi Csodakert jótékonysági esttel zárta kapuit kultúra Az Adventi Csodakert jótékonysági esttel zárta kapuit December 1-jén új hagyományt teremtett a Veszprémi Petőfi Színház, amikor megnyitotta a főépület előtti téren az Adventi Csodakertet. A programokkal teli hetek szombat este egy jótékonysági eseménnyel értek véget, mely egy nemes célt szolgált: támogatást gyűjteni egy súlyos betegséggel küzdő veszprémi futballbíró, Vinkler Bea gyógykezeléséhez. 2025. január 5. 11:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.