Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Várpalotán „Mátyás, az igazságos” / – programsorozat a reneszánsz jegyében –

2008. július 23. 21:16 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória
A reneszánsz éve alkalmából éppen egy hónap múlva, augusztus 22-24. között rendezik a „Mátyás, az igazságos” elnevezésű programsorozatot Várpalotán, a történelmi jelenségű Thury vár környékén.
Az érdeklődőket reneszánsz táncház, reneszánsz lakoma, élő reneszánsz zenés várséta, „Kinizsi Pál” színielőadás, történelmi zászlók találkozója, török zene, hastánc, udvari bolondok fellépése várja három napon át.

Augusztus 22-én, a rendezvénysorozat nyitónapján 17 órai kezdettel Németh Árpád polgármester és Helyey László színművész (mint Mátyás király) tartják az ünnepélyes megnyitót. A továbbiakban a vár tornyain zászlóavatás lesz fanfárok hangjára, majd fellép a körmöcbányai Barbakana zenekar. Ezzel párhuzamosan a reneszánszkori kézműveskedés keretében Mátyás-mondáihoz kapcsolódóan aszfaltrajzversenyre nevezhetnek az érdeklődők.

17 óra 30-tól a Hunyadi Mátyás korabeli várrendszer makettjének, illetve a XV-XVI. századi katonák ólomfiguráinak kiállítás-megnyitójára kerül sor a Thury-vár kőtárában. Ezután sétáló koncert várja az érdeklődőket a várban, ahol élő – reneszánsz zenés – kísérettel, idegenvezetéssel vehetjük szemügyre a középkori várat. Az első nap záró programjaként a Pannon Várszínház lép színpadra a Kinizsi Pál című előadásával.

Másnap délelőtt érdekes, izgalmas táblás és élő játékok várják a szórakozni vágyókat. Délután múltat idéző, hagyományőrző programok veszik kezdetüket, mint például reneszánsz táncház, reneszánszkori játszóház, és történelmi zászlók találkozója, ahol többek között dr. Téglás Gyula történész tart előadást a történelmi zászlókról. 19 órai kezdettel Lendvai István Gábor orgonaművész koncertezik a római katolikus templomban. A nap záróeseménye a várudvarban lévő zárólakoma, ahol hastáncosok és udvari bolondok produkciói szórakoztatják a közönséget.

A rendezvénysorozat zárónapját múltat idéző huszárok és íjászok előadása kezdi. A délután folyamán kerül sor az ünnepélyes záróműsorra, ahol Mátyás királyt Helyei László alakítja, majd a Forrás Színház előadásában Heltai Gáspár Ponciánus császár históriája című reneszánsz komédia lesz megtekinthető.

További információ Várpalotán a Turisztikai Információs Pontban (8100 Várpalota, Szent István u. 1.) szerezhető.

 

Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.