Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pontosan a határokkal / Lezárultak a felvételi jelentkezések.

2008. július 25. 17:14
Tegnapi nap folyamán lehullt a lepel a felvételizők előtt. Kiderültek a várva várt felvételi ponthatárok. Idén összesen 96.990 jelentkezőt regisztráltak, akik közül 80.900 fő nyert felvételt valamely egyetemre, főiskolára. Ez a jelentkezési szám visszaesést jelent az öt évvel ezelőtti 167.000 jelentkezőhöz képest.
Dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora elmondta, az idei évben összesen 6309 jelentkezési lap futott be hozzájuk, ebből 2866-an első helyen jelölték meg ezt az egyetemet. A hazai felsőoktatásban megközelítőleg 50 intézmény működik. Az egyetemek rangsorában a veszprémi egyetem az élmezőnyben, a 13. helyen szerepel.



Az elmúlt években csökkenés volt megfigyelhető az ide jelentkezők közt, ezt a tendenciát idén sikerült megállítani, sőt növekedés volt tapasztalható. 2007-ről 2008-ra 6,4%-kal növekedett a Pannon Egyetemre felvettek száma, tudtuk meg a rektor úrtól. 2008-ban 2661 fő nyert felvételt, a tavalyi 2490 fővel szemben. Az államilag finanszírozott képzésben részesülő hallgatók aránya is növekedett a 2007-es 61,67%-hoz képest, 73,5%-ra.

A Bölcsészettudományi Kar iránt országos szinten visszaesett az érdeklődés, a Pannon Egyetemre 360 fő leendő bölcsész nyert felvételt. A Gazdaságtudományi Karon jelentős, 21,4%-os növekedés figyelhető meg, így itt 1415 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. A legjelentősebb növekedést a Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar tudhatja magáénak, ahol 31%-kal emelkedett az ide jelentkezők száma. 258 elsős hallgató koptathatja az egyetem padjait ősztől a keszthelyi karon. A Mérnöki Kar stabilizálta hallgatói létszámát, 317-en vághatnak neki egyetemi pályafutásuknak 2008-ban. Műszaki Informatikai Kar hallgatójaként 311-en kezdhetik meg tanulmányaikat a Pannon Egyetemen. A legnépszerűbb szak Gazdaságtudományi Karon, a Turizmus-vendéglátás szak, ide jelentkezetek legtöbben, s ide vetté fel a legtöbb (209) hallgatót.

A Bolognai képzés 2005-ben kezdődött a veszprémi egyetemen, 2007-ben több mint 60 szak indult. Idén minden karon hirdetnek meg új szakokat, így ez a szám még tovább duzzad majd. Bölcsészettudományi Karon induló új szakok: társadalmi tanulmányok, sajtótechnikus, nemzetközi tanulmányok mesterszak, neveléstudomány mesterszak. Gazdaságtudományi Karon banki szak ügyintéző, vendéglátó szakmenedzser, közgazdasági elemző szakokkal, valamint vezetésszervezés mesterszakkal bővül a kínálat. Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar új képzései a gyógynövénytermesztő és feldolgozó, ménes gazda, mesterszakként pedig az agrármérnök és növényorvos. Mérnöki Karon mechatronikai mérnökasszisztens képzéssel bővítik a repertoárt. Műszaki Informatikai Kar matematika szak indításával újít – mondta Dr. Rédey Ákos, rektor úr. Köszönetet mondott minden munkatársnak, kiemelten a Hallgatói Önkormányzat munkájának, hogy sikerült a belépő hallgatók létszámát stabilizálni, sőt növelni is.

A Bölcsészettudományi Kar dékánja, Dr. Szilágyi István elmondta, az erre a karra idén eddig felvett hallgatók száma meghaladja a tavalyi, pótfelvételivel együtt felvett hallgatók létszámát. Kiemelte, hogy mindig is a minőségi munka hívei voltak, talán ezért lehet az, hogy nemzetközi tanulmányok szakra idén 441 lett az alsó ponthatár. Megtudtuk azt is, hogy csak pótfelvételin hirdetnek meg hat új tanári mesterszakot (angol, német, környezettan, informatika, magyar és pedagógia). Pótfelvételivel együtt kb. 400 elsős hallgató léphet be az egyetemi életbe, mint leendő bölcsész.



A Gazdaságtudományi Kar dékánjától, Dr. Jancsik Andrástól megtudtuk, a Dunántúlon mintegy 40 felsőoktatási intézményben létezik ilyen kar. Az elmúlt évben a Pannon Egyetem súlya növekedett, ezt a kar képzéseinek vonzerejének tudják be. Dékán úr elmondta még azt is, hogy növekedett az államilag finanszírozott képzésben résztvevők aránya.



Sikeresen zárta a felvételi szakaszt a Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, mondta el a kar dékánja, Dr. Dublecz Károly. Az elmúlt évek legsikeresebb beiratkozási kampánya volt, tette hozzá. A gyógynövény termesztő és feldolgozó szak az országban egyedül itt, a Pannon Egyetemen indul, valamint a ménes gazda képzés is majdnem egyedülálló, hiszen veszprémen kívül csak Debrecenben hirdették meg ezt a szakot. Levelező formában is hirdettek meg szakokat, ugyanis nagy kereslet volt iránta. A karra felvett hallgatók 80%-a állami képzésben vehet részt.


Magyarországon évek óta első három hely közt szerepel a veszprémi egyetem mérnöki képzése, árulta el a Mérnöki Kar dékánhelyettese, dr. Abonyi János. 2008-ban tíz szakot indítanak, amiből háromnak (anyagmérnök, környezetmérnök, gépipari mérnökasszisztens) országosan, itt a Pannon Egyetemen volt a legmagasabb a bekerülési ponthatára. Ezen a karon pontosan annyi helyet töltenek fel, mit az előző évben. Minden szakon hirdetnek pót felvételit.



Országunkban 19 felsőoktatási intézményben van műszaki informatikai képzés, mondta el a Műszaki Informatikai Kar dékánja, Dr. Friedler Ferenc. Ebből a veszprémi egyetem 2. helyen áll. A minőségi képzéshez az állami normatíván kívül saját forrást is kell biztosítani. A kar hallgatói fejlesztési feladatokban is részt vesznek. A létszámot sajnos a finanszírozási kapacitás határozza meg, de az ide felvettek nem csak egy diplomát, hanem referenciákkal megerősített képzést kapnak.



A pót felvételik beérkezési határideje augusztus 13., eljárási díja pedig 5000 forint. A pótfelvételik elbírálása augusztus 24-26 körül várható.

NAGYON FONTOS, HOGY A PÓTFELVÉTELIRE JELENTKEZŐK NEM FOGNAK KÜLÖN ÉRTESÍTÉST KAPNI A FELVÉTELI HELYSZÍNÉRŐL ÉS IDŐPONTJÁRÓL! EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT AZ EGYETEMEK HONLAPJÁRÓL GYŰJTHETIK BE AZ ÉRINTETTEK.


Kintli Tímea
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.