Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Búcsú és vásár Veszprémben

2011. szeptember 29. 11:54
Immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Szent Mihály-napi búcsút Veszprémben október 1-jén és 2-án.

Veszprém Város Önkormányzata és a Veszprémi Érsekség idén két napon át örvendezteti meg a veszprémi lakosokat és az ide látogatókat, mivel október 1-jén és 2-án tartják a hagyományos Szent Mihály-napi búcsút.


Neveda Amália

– Idén először bővült két naposra a rendezvény. Sok programra új helyszínen, a Kolostorok és kertek rendezvényterén és a Jezsuita-templomban várjuk az érdeklődőket. A városvezetés is fontosnak tartotta, hogy a felújított Séd-völgybe is kitelepüljünk, hiszen a Gizella-napok után nagyon jó visszajelzések érkeztek a résztvevőktől. Így szombaton új helyszínen, sok újdonsággal várunk mindenkit, vasárnap pedig a hagyományokkal folytatódik a búcsú – árulta el Neveda Amália, a Veszprémi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

Hagyományőrző programok október 1-jén

A Jezsuita-templomban veszi kezdetét a Szent Mihály-napi búcsú „A régi Veszprém a malmok tükrében” című kiállítás megnyitójával október 1-jén, szombaton 13 órakor. Ezután a magyar népmese napja alkalmából mesesarkot alakítanak ki, majd 17 órától a veszprémi malmokról és a néphagyományokról mesél Magyar János építész.

A Kolostorok és kertek rendezvénytere 14 órakor népesedik be gyerekekkel a nép játékoknak köszönhetően, amit 15 órakor kézműves foglalkozások követnek. Neveda Amália elmondta, idén az iskolások körében hirdették meg a kis pásztorok versenyét, ahol különböző ügyességi feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek pásztornak öltözve. Délután 4 órától terelési bemutatót is láthatnak az ide látogatók, ahol magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat.

Búcsú a Várban október 2-án

Vasárnap 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik a nap, majd 12 órától a várszínpadon is beindulnak a programok. A pásztorok bejövetele és megáldása után „Jó ebédhez szól a nóta”, majd átadják „Veszprém virágváros” díját. A hangszerbemutató és népzenei előadás után a kicsik kerülnek a középpontba, hiszen a Kabóca Bábszínház „Farkasbarkas és Rókakoma” előadását láthatják az érdeklődők, majd a Kőris Zenekar muzsikál.

Október 2-án 13 órától kézműves foglalkozásokkal is várják a gyerekeket a Dubniczay-ház udvarán, ahol megismerkedhetnek a nemezeléssel, a csuhé- és lószőrfonással, a fémdomborítással és a cégérkészítéssel. A napot néptánccal és a kisbíró búcsúztatójával zárják.
 

Janni Anikó
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.