Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Anna-bál száznyolcvanharmadszor / Kié lesz az aranyalma?

2008. július 26. 20:48
Bár 1825 óta tartanak Balatonfüreden Anna-bálokat, a bál szépét csak jóval később, 1862-ben választották meg először. A szép hagyomány pedig tovább él, mert azt a kort idézi, melyre mindannyian büszkék vagyunk - mondta a bál fővédnöke, Gráf József földművelésügyi miniszter. A szebbnél szebb hölgyek közül a zsűri már kiválasztotta azt a tízet, akik közül valaki az idei bál királynője lesz. A előző Anna-bál szépével, Tóth Katinka Annával dr. Bóka Istvánnak, Balatonfüred polgármesterének járt az első tánc.


Mi lehet az, ami 183 éven át életben tartotta az Anna-bál hagyományát? A reformkor csodája, melyre máig büszkék vagyunk. Akkor ott, dönteni kellett. Mi felszálltunk a világ gyorsuló vonatára. Elkezdődött a modernizáció, de a régi hagyományainkat életben tartottuk - köszöntötte a bálozókat Gráf József. A legfontosabb mégis a szépség, annak megnyilvánulása – mondta a miniszter. A reformkorban ugyanis az első bálozó lányok itt csillogtatták meg először szépségüket a nagynyilvánosság előtt. A kultúra és művészetek városában a politikus röviden arra is kitért, hogy a Balaton Európa egyik legismertebb turisztikai központjává vált. A Balaton-parti települések fejlődése pedig többek közt a polgármestereik munkájának köszönhető.

Bóka István Krúdy Gyula szavait hozta el az Anna-bálra. Nagy magyar írónk 100 évvel ezelőtt, majd később is többször járt Balatonfüreden. Itt volt az Anna-bálokon. Ő a füredi bálok, a füredi hangulat krónikása – mondta a polgármester. Füreden minden év júliusában megcsaljuk a kalendáriumot, és farsangot tartunk a nyár derekán – idézte Krúdyt. Minden évben ide várjuk az első bálozó lányokat, hogy nyakukba akasszuk a porcelán szívecskét, a fiúk hajnalig táncoltassák őket, majd a legszebbnek átadhassuk az aranyalmát. A mitológiából ismert szimbólumot, mely ez alkalommal mást jelent – tette hozzá a polgármester. Azért tesszük, hogy elhitessük a hölgyekkel, a világon két dolog halhatatlan: a fiatalság és a szerelem. A zene értük szól, a világ ma este csak nekik örül. A város első embere megköszönte a támogatók segítségét, akik szeretete nélkül nem tudnák évről évre megrendezni a patinás bált.

Idén már hatodik alkalommal adták át a Kiss Ernő Díjat, melyet az a férfiú kap, aki sokat tesz Balatonfüred kultúrájának gyarapításáért. Cselényi László a Duna Televízió elnöke Bóka Istvántól vehette át a herendi szobrot, mely Kiss Ernőt, Horváth Anna Krisztina férjét, az aradi 13 egyikét ábrázolja.


A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével a Magyar Állami Operaház balett-művészei Strauss Császárkeringőjét járták, Erkel Palotása után, melynek koreográfusa Fodor Gyula.

A tavalyi bál szépe, Tóth Katinka Anna engedélyt kért Bóka Istvántól a bál megnyitására, majd az első táncot neki ajánlotta.

A legszebb hölgyekre a tévénézők is szavazhatnak este 21:15 és 23:00 között. SMS-t küldhetnek az önök szerint legszebbnek tartott lány sorszámával, a 20/999-6866 telefonszámra. Az egész esti programot a Duna Televízió élőben közvetíti.


Tekintse meg képgalériánkat!

 

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.