Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hagyományok délutánja

2011. október 1. 20:43
A Mihály-napi búcsú első napján a hagyományőrző programok domináltak. Felelevenedett a múlt játékokban, kézműves foglalkozásokban, a pásztorkutyák pedig nyájat tereltek.


A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Gazdag program várta mindazokat, akik szombaton délután ellátogattak a Kolostorok és kertek rendezvényterületére. A veszprémiek közül is sokan gondolták így, családostul vonultak ki a völgybe, hogy a kellemes őszi napsütést kihasználva a szabadban töltsenek egy kis időt, miközben számos szórakoztató program közül válogatnak.

A Jezsuita-templomban „A régi Veszprém a malmok tükrében” című kiállítást figyelve mindenki szemügyre vehette, hogyan dolgozták fel évtizedekkel ezelőtt a magvakat, miközben a kisebbek a Magyar népmesék sorozat egy-egy epizódját nézhették meg Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából.

A szabadtéren régmúlt idők gyermekjátékai, népi fajátékok, hagyományos játszókák sorakoztak egymás mellett, amit lelkesen próbálgattak a fiatalok, de néhány régi eszközt a felnőttek is szívesen birtokba vettek. Eközben a kézműves asztaloknál a nemezeléssel, a bőrdíszműves szakmák apró trükkjeivel ismerkedtek meg az arra nyitott látogatók.

A délutáni órákban zajlott a kis pásztorok versenye, a mintegy félszáz jelentkezőnek Meseország királyának kellett segíteni, akinek aranyszőrű birkanyáját elrabolta a hétfejű sárkány, s azt csak annak adta vissza, aki kiállta a "hétpróbát", valamint megfelelt hét furfangos kérdésre. Végül a legügyesebbnek Eckert Lídia (11 éves), Erdélyi Zsófi (12 éves) és Vrazsovics Krisztina (4 éves) bizonyult, amiért a király gazdagon megjutalmazta őket.

A program zárásaként a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében terelési bemutató kötötte le a látogatók figyelmét. – Tíz éve alakultunk azzal a céllal, hogy értéket mentsünk – mondta el érdeklődésünkre Vanyó Sándor egyesületi tag. Öt magyar pásztorkutyafajtánk van, kettő őrző (kuvasz, komondor) és három terelő (puli, pumi, mudi). A kutyák feladata a nyáj terelése, valamint a figyelés, amiről mindenki megbizonyosodhatott a helyszínen. – Szeretnénk, hogy a hazai terelőkutya tenyésztők megőrizzék a magyar fajtára jellemző munkakészséget, annak ellenére, hogy egyre inkább kiszorul itthon a legeltető, terelő állattartás – jegyzi meg a korábban civilben munkavédelmi mérnökként dolgozó, most nyugdíjas mudi kutya-tulajdonos.


Vanyó Sándor

A pásztorkutya bemutató alkalmával a mintegy tucat birkából álló nyájat kellett a kitűzött feladatoknak megfelelően irányítani. A pásztorok és jól képzett kedvenceik összehangoltan hajtották végre a feladatot, miközben az egyesület elnöke, Skobrák Ferenc érdekes információkat osztott meg a közönséggel a látottaknak megfelelően. Veszprémben kevés birka található, nyájat terelő juhásszal pedig még ritkábban találkozhatunk, így igazi kuriózumnak számított a városi szemnek, ahogy az akadályok között szlalomozva vonultak a birkák – az esetek többségében úgy, ahogy azt a pásztor szerette volna.

Cseh Zoltán
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.