2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Hagyományok délutánja

2011. október 1. 20:43
A Mihály-napi búcsú első napján a hagyományőrző programok domináltak. Felelevenedett a múlt játékokban, kézműves foglalkozásokban, a pásztorkutyák pedig nyájat tereltek.


A galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Gazdag program várta mindazokat, akik szombaton délután ellátogattak a Kolostorok és kertek rendezvényterületére. A veszprémiek közül is sokan gondolták így, családostul vonultak ki a völgybe, hogy a kellemes őszi napsütést kihasználva a szabadban töltsenek egy kis időt, miközben számos szórakoztató program közül válogatnak.

A Jezsuita-templomban „A régi Veszprém a malmok tükrében” című kiállítást figyelve mindenki szemügyre vehette, hogyan dolgozták fel évtizedekkel ezelőtt a magvakat, miközben a kisebbek a Magyar népmesék sorozat egy-egy epizódját nézhették meg Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából.

A szabadtéren régmúlt idők gyermekjátékai, népi fajátékok, hagyományos játszókák sorakoztak egymás mellett, amit lelkesen próbálgattak a fiatalok, de néhány régi eszközt a felnőttek is szívesen birtokba vettek. Eközben a kézműves asztaloknál a nemezeléssel, a bőrdíszműves szakmák apró trükkjeivel ismerkedtek meg az arra nyitott látogatók.

A délutáni órákban zajlott a kis pásztorok versenye, a mintegy félszáz jelentkezőnek Meseország királyának kellett segíteni, akinek aranyszőrű birkanyáját elrabolta a hétfejű sárkány, s azt csak annak adta vissza, aki kiállta a "hétpróbát", valamint megfelelt hét furfangos kérdésre. Végül a legügyesebbnek Eckert Lídia (11 éves), Erdélyi Zsófi (12 éves) és Vrazsovics Krisztina (4 éves) bizonyult, amiért a király gazdagon megjutalmazta őket.

A program zárásaként a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében terelési bemutató kötötte le a látogatók figyelmét. – Tíz éve alakultunk azzal a céllal, hogy értéket mentsünk – mondta el érdeklődésünkre Vanyó Sándor egyesületi tag. Öt magyar pásztorkutyafajtánk van, kettő őrző (kuvasz, komondor) és három terelő (puli, pumi, mudi). A kutyák feladata a nyáj terelése, valamint a figyelés, amiről mindenki megbizonyosodhatott a helyszínen. – Szeretnénk, hogy a hazai terelőkutya tenyésztők megőrizzék a magyar fajtára jellemző munkakészséget, annak ellenére, hogy egyre inkább kiszorul itthon a legeltető, terelő állattartás – jegyzi meg a korábban civilben munkavédelmi mérnökként dolgozó, most nyugdíjas mudi kutya-tulajdonos.


Vanyó Sándor

A pásztorkutya bemutató alkalmával a mintegy tucat birkából álló nyájat kellett a kitűzött feladatoknak megfelelően irányítani. A pásztorok és jól képzett kedvenceik összehangoltan hajtották végre a feladatot, miközben az egyesület elnöke, Skobrák Ferenc érdekes információkat osztott meg a közönséggel a látottaknak megfelelően. Veszprémben kevés birka található, nyájat terelő juhásszal pedig még ritkábban találkozhatunk, így igazi kuriózumnak számított a városi szemnek, ahogy az akadályok között szlalomozva vonultak a birkák – az esetek többségében úgy, ahogy azt a pásztor szerette volna.

Cseh Zoltán
Kovács Bálint

További cikkek

A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.