Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Katamaránokkal mentenek a balatoni vizimentők

2008. július 28. 11:58
Evezős katamaránok váltják fel a strandi mentőcsónakokat. A balatoni vizimentők ezekkel a kis hajókkal gyorsan és könnyebben érnek el a segítségre szorulókhoz. Összesen 30 ilyen katamaránt állítanak szolgálatba a Balatonon, ebből 7 jut Somogy megyének, a többi 23 Veszprém és Zala megyének. A hajók összesen 13,6 millió forintba kerültek – mondta a Vehírnek Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

A BFT olasz gyártóktól rendelte meg a katamaránokat, melyeket egyébként előszeretettel használnak a francia és az olasz tengerparton. A vitorlásokat két szezonon át a hazai vizimentők is tesztelték, és beváltak – mondta Suchman Tamás. A hajó kéttestű,5 méter hosszú és két méter széles. Középső részén egy platót alakítottak ki, itt áll maga a vizimentő. A plató egyik oldala a vízbe süllyed, így könnyen bele is kapaszkodhatnak a bajbajutottak. A katamarán előnye, hogy könnyű és kopásálló. Szélsőséges időjárási viszonyok között is használható. Gyors és könnyen manőverezhető.

Nemzetközi Életmentő Szövetség tagállamaiban, többek közt a Földközi-tengeren, az Adriai-tengeren, Garda tavon használják évtizedek óta, a kimondottan mentésre kialakított eszközt, az úgynevezett evezős mentőkatamaránt. A Magyar Vizimentők Szakszolgálata a külföldi tapasztalatok alapján ösztönözte, hogy nálunk is ilyen katamaránokkal végezhessék a strandi mentést. A Balaton Fejlesztési Tanács pedig ennek finanszírozását is magára vállalta.

A hosszas tesztelés során az is kiderült, hogy a hajótest eláraszthatatlan. Még akkor sem telik meg vízzel, amikor alámerül. Az evezős mentőkatamarán kipróbálását követően meggyőződésünk, hogy az eszköz alkalmas a strandi vízimentői feladatok ellátására. Kiemelkedően biztonságos, mert zárt testekből áll, szélességénél fogva stabil, gyors és fordulékony. Anyagának köszönhetően a hosszú élettartama is biztosított – mondta Tarr Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője. A megrendelt 30 katamaránból 12 már a napokban megérkezik, egy héttel később pedig a többi 18 is. Az első tóparti mentőkatamaránokat már szolgálatba helyezték Balatonlellén.

 

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.