Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több száz millió iskola felújításra / Szeptemberben már megszépült épületekben kezdhetik a veszprémi diákok a tanévet

2008. július 28. 16:42
104 és félmillió forintot költ az önkormányzat idén nyáron az oktatási intézmények karbantartására és felújítására – mondta a Vehírnek Némedi Lajos, az Oktatási Bizottság elnöke. Az óvodák, iskolák igényei szerint osztották el az összeget. Vannak intézmények, ahol csak a szokásos festést, vízvezeték karbantartást végzik el, de több helyen széleskörű rekonstrukcióra is jut pénz. A dózsavárosi általános iskolát 440 millió forintból újítják fel, melyre 250 milliós pályázati forrásban bíznak. Ez a rekonstrukció azonban jövő szeptemberre fejeződhet be.

Veszprém költségvetésének közel 60 százalékát költik az oktatási intézmények fenntartására, illetve rekonstrukciójára évente. Az idei felújítási és karbantartási keretből 11,8 milliót az óvodákra, 54,3 milliót az általános iskolákra, középfokú oktatási intézményeinkre pedig 39,4 milliót költenek – mondta Némedi Lajos. A képviselő saját választókörzetében a Hársfa óvodában képviselői keretéből fél millió forintot költött egy belső játszóház kialakítására. A nyári tanítási szünetben egyébként minden intézményünkön végeznek munkálatokat, kivétel ez alól a Lovassy Gimnázium, amely viszont egy teljesen új épület, így nem igényel komoly karbantartást. Az épületek többségében a parkettát cserélik, valamint energiatakarékosság szempontjából a nyílászárókat, festenek, asztalos és lakatos munkákat végeznek.

Mihalovics Péter önkormányzati képviselő, az Oktatási Bizottság tagja elmondta, pedagógusként külön örül annak, hogy ráadásul épp az ő választókörzetében, a Dózsavárosban újulhat meg teljesen 440 millió forintból az általános iskola, mely egyébként a maga 60 évével a város legöregebb általános iskolája. Ezen az épületen évek óta csak foltozgatunk – mondta Mihalovics. A projektre pályázatot is benyújtottak a Regionális Operatív Program kerekében. 250 millió forintos támogatásban bíznak, melynek 10 százaléka az önerő. A városnak még így is komoly anyagi kötelezettséget kellett vállalnia, saját költségvetésünkből közel 200 milliót fordítunk a Dózsa iskolára.

Mihalovics Péter kérdésünkre elmondta, hogy az épület teljes akadálymentesítését elvégzik, ahogy a parkolóét is. Fontosnak tartják már egész fiatalkorban a környezettudatosságra való nevelést ezért szelektív hulladékgyűjtőket is elhelyeznek az iskolában. Újraszigetelik a tetőszerkezetet, valamint felújítják a pincét, mely így egy közösségi térré válhat. Befogadhat civil szervezeteket és klubok is működhetnek itt. Kiemelt hangsúlyt fektetnek az energiatakarékos működésre, ezért minden tanteremben kicserélik a nyílászárókat, valamint az egyik legfontosabb fejlesztés a 20. század igényeit kielégítő informatikai labor kialakítása, és felszerelése.

A benyújtott pályázat szakmai elbírálása már megtörtént, eredmény ősszel várható. Így ha minden jól megy a tanév végén elkezdhetik a munkálatokat, és 2009 szeptemberében megújult környezetben kezdhetnek a diákok.

A dózsvárosi iskola felújítására benyújtott pályázatot az Aditus Zrt. koordinálja. Mihalovics Péter bízik abban, hogy két eredményes pályázat után (kerékpárút, Mártírok útja) ezt a kezdeményezést is siker koronázza. A képviselő arra kéri a helyi politikusokat, használják lobbi erejüket és minden olyan fórumon szólaljanak fel, mely befolyásolhatja a döntést.

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.