Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C

Füredi volt a szerencsétlenül járt mentőhelikopter / – az üzemanyaggal lehetett a probléma? –

2008. augusztus 1. 13:55
Mentési feladat közben tegnap szerencsétlenül járt egy mentőhelikopter – adták közre tegnap a hírügynökségek. A mentőhelikopter Paksról Budapestre tartott egy kétéves égési sérült gyermekkel és édesanyjával, valamint egy ápolóval és egy orvossal. Az EC-135-ös gép Kiskunlacháza és Apajpuszta között kényszerleszállásba kezdett, ám eközben pár száz méterre a Kunszentmiklós-Budapest vasútvonaltól lezuhant.
A Vehír információi szerint a helikopter a balatonfüredi légi bázishoz tartozott, de pár nappal korábban kölcsönadták a budapestieknek, akik saját személyzettel üzemeltették a légi járművet. A kölcsönre azért volt szükség, mert a fővárosiak helikopterét a kötelező időszakos átvizsgálásra visszarendelték ausztriai bázisára. Mindeközben Füred sem maradt ellátatlan, a Balaton-partiak egy másik, azonos típusú helikopterrel látták el napi feladataikat.

A balesetet követően nemzetközi bizottság alakul annak kivizsgálására, mi okozhatta a tragédiát. A független vizsgálatban részt vesz a német kivizsgáló szervezet, a BFU, mint a helikopter gyártó államának képviselője, és mellette a gyártó cég, az Eurocopter szakértője, a francia Turbomeca cég, amely a helikoptertípus hajtóműveit gyártja, valamint az osztrák üzemeltető szervezet, az ÖAMTC szakértője, aki már csütörtökön Magyarországra érkezett és az első helyszínelésen is részt vett.



A külföldi szakemberek a déli órákban Budapestre érkeztek Magyarországra, s azonnal megkezdték munkájukat. A baleset helyszínén a roncs őrizet alatt, változatlan állapotban várta a szakembereket. A vizsgálóbizottság délutáni ülését követően ígérnek a szakemberek újabb tájékoztatást.

A balesetben az ápoló életét vesztette, a pilóta életveszélyes állapotban van, éjszaka több műtétet is végrehajtottak rajta. A balesetben töréseket szenvedett mentőorvos jobban van, és teljesen megfelelő, stabil a gépen szállított kétéves kisfiú édesanyjának állapota is, aki szintén töréseket szenvedett – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője pénteken reggel. A kisfiú a balesetben nem szenvedett további sérüléseket.

A repülésben jártas szakemberek a Vehírnek elmondták, hogy az EC-135-ös világszínvonalú technikájú és felszereltségű helikopter, amely képes egy hajtóművel is biztonságosan földet érni (egyes források szerint a pilóta hátraszólt, hogy leállt az egyik, majd kisvártatva a másik hajtómű is). A gépek minden egyes darabját – a nagyon szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelően – ellenőrzik, vizsgálják, ezért igen csekély a valószínűsége annak, hogy műszaki meghibásodás történt – mondta a Vehírnek egy neve elhallgatását kérő repülős. Hozzátette azt is, hogy a mentőhelikoptereket kiválóan képzett, nagy gyakorlattal rendelkező pilóták vezetik, így az sem hihető könnyen, hogy vezetési hiba okozta a tragédiát. A repülés idején egyébként ideális időjárás volt, akadályozó tényezőkről nincs információ.

Egyetlen lehetőségre tudok gondolni – mondta informátorunk –, hogy a gép üzemanyagával lehetett probléma, ám ez csak akkor nyerhet bizonyítást, ha a vizsgálat befejeződik.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.