Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Droghálózat bukása / – kábítószerhiány Veszprémben –

2008. augusztus 1. 14:27
Az innen-onnan kiszivárgott kósza hírek körüli bizonytalanságnak tett a végére pontot ma a rendőrség: egy január óta folyó kábítószerügylet zárult le nagyon sok résztvevővel, akár életfogytig is tartó büntetések kilátásba helyezésével.
A főkapitányság épületében dr. Giczi Róbert ezredes, veszprémi rendőrkapitány, dr. Csányi Zoltán hivatalvezető, illetve Hebling Ernő alezredes, az eljárást folytató vizsgálati osztályvezető ismertette a sajtó munkatársaival azt a bűnügyet, amely mintegy negyven gyanúsított elleni eljárást, s bravúros elfogásokat jelent.

A szövevényes ügy gyökerei januárig vezethetők vissza. Ekkor történt, hogy a hajmáskéri körzeti megbízott – előzetes információja alapján – igazoltatta a veszprémi, illetve helybéli lakással is rendelkező S. Csabát, akinél minimális mennyiségű (2 gr.) marihuánát talált ruházata átvizsgálásakor. A szálak Sz. Rolandhoz vezettek a megyeszékhelyre, akivel közös albérlete volt S. Csabának (munkahelye egyiknek sem volt).

A rendőrségen már ekkor látták, hogy egy hálózattal állnak szembe, s ha nem elég óvatosak, kicsúszhat kezükből a hálózat feje. Szerencsére nem így történt, mert igen aprólékos, tudatos felépítésű csoportmunkával jutottak fokról fokra előbbre.

Május 22-én egy Budapestről érkező autó parkolt le a Cholnoky utca egyik háza előtt. A járművet már figyelték a rendőrök, illetve a kommandósok, akik az akció eredményeként 100 gramm „felütés”, azaz hígítás előtti „nokedlit”, vagyis speedet találtak negyedmillió forint értékben. Ekkor állították elő a már említett két férfit, valamint A. Gyulát. A szálon nem léptek tovább, ugyanis látták, hogy a további szálak a veszprémi alvilágba vezetnek. Kellett tehát több bizonyíték, információ. A nyomozói gépeket továbbra is olajozottan működött, s egy hét elteltével (május 31., illetve június 1.) ismét lecsaptak, ám ezúttal a Várpalotához tartozó Józan-dűlőben. A „fogás” Sz. Roland „felsőbb” kapcsolata volt. A kábítószer átadásakor négy főt értek tetten, illetve állítottak elő. Ennek következtében sorjáztak az újabb információk, megállapították, hogy a bűnszövetkezet hatszintű.

A következő egy szintén Veszprém megyei település volt, ahol a diszkóba kellett behatolnia az ügyet felgöngyölítő rendőröknek. Itt az egy szinttel még feljebb lévő kapcsolat emberét, A. Zoltánt érték tetten. Mind ruházatából, mind gépkocsijából jelentős mennyiségű kábítószer került elő.

A következő három akció júniusban és júliusban folyt, s szerdán újabb 15 fővel gyarapodott az őrizetbe vettek száma.

Hebling Ernő elmondta, hogy összesen 40 fő ellen folyik eljárás. Többségük terjesztő (a fogyasztók száma nagyságrendileg magasabb). Az ügy kulcsfiguráját 30-án, szerdán fogták el. B. Ferenc ismert alakja volt az alvilágnak, többször került összetűzésbe a bűnüldözőkkel. Állt már bíróság előtt zsarolás, testi sértés miatt, de a kábítószerrel is meggyűlt a baja.

A nyomozók megállapították, hogy a hálózat Székesfehérvárról indult ki, majd Várpalota, Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred következett. Gyakorlatilag az egész megyét, s a Balaton-partot érintette.

Jelen pillanatban hatan vannak előzetes letartóztatásban, ketten pedig őrizetben. Az ő meghallgatásuk péntek délután folytatódott. A terjesztők közül többen is a legsúlyosabb büntetési tételre (életfogytig tartó szabadságvesztésre) számíthatnak. Tekintélyes a lefoglalt anyag mennyisége is: a marihuána nyolc kilónyi, a speedből ezer, az Extasyból több ezer várja a rendőrségi szakemberek végleges véleményét.

A terjesztők nem éltek rosszul. A. Zoltán (aki egyébként egy szórakozóhely „csendestársa” is volt) például maga is 250 ezer forintot költött havonta különböző kábítószerekre, ezen felül márkás autókkal jártak, nem vetették meg a jó életet. Sokat kerestek a diszkókban nagyon népszerű Extasy tablettákkal. Ezeket 200 Ft-ért vették, de 800-1000-ért adták tovább. Egy kokain adag 12 ezret, az LSD 2500-at „ért”.  

A féléves munkában a kapitányság szinte minden dolgozója, osztálya részt vett, sokszor hajnali indulással, éjszakázással keserítették meg a többnyire fiatal (22-28 éves) bűnözők életét.

Érdekesség, hogy a kereskedők valamennyien fogyasztók is voltak, s köztük akadt olyan, aki fogva tartása alatt orvosi segítségre is szorult. További érdekesség, hogy Veszprém megyében átmeneti kábítószerhiány lépett fel, ami nagy valószínűséggel az árak emelkedését vonzza maga után, de az sem kizárt, hogy újabb csoportok kívánnak helyet kapni a térségben.

Hebling Ernő úgy értékelte az akciót, hogy az egy alulról jövő sikeres kezdeményezés volt, melynek eredményeként a hálózat nagy részét sikerrel fel is derítették.

Arra a kérdésre, hogy a már említett hat szint fölötti „fejvadászatra” sor kerül-e, (érthetően) nem kaptunk választ.
Zatkalik András
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.