Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyáresték a várszínpadon

2008. augusztus 1. 14:32
Flamenco táncszínházi előadás
LORCA EST
Augusztus 4-én, hétfőn 21. 00 órakor
(Esőnap: augusztus 5.)
Szívemben tenger szenvedélyem
Lippai Andrea és a FlamenCorazon Arte Táncszínház előadása

„Érzem, forr ereimben a vérem; szívemben a tenger szenvedélyem felszító rőt láng lobog.”

Lorca rendkívül sokoldalú művész volt. Kitűnő drámaíró, költő, színész, dramaturg, festő, kiváló gitáros, zongorista és zeneszerző, aki saját verseihez is írt gyönyörű dallamokat. Ezen az estén Lorca 1920-as versei nyomán drámai történet rajzolódik ki. Egy pár sorsa tárul a nézők szeme elé a flamenco és cigány táncok fúziójában, különös ritmusok és vetített korabeli fotók kapcsolódásával. A versek spanyolul, cigány és magyar nyelven hangzanak el. A színpadon a spanyol nép sorsa, szenvedélyei és szenvedései tárulnak elénk balladisztikus  formában. Lorca-versek figurái elevenednek meg: csendőrök, kacér asszonyok, duhaj férfiak, mulatozó falusiak.

A jelenetekben a vágy, a szerelem és a fájdalom, vagyis a szépséges élet múlandósága elevenedik meg. A játékosság és humor állandó kontrasztként oldja az élet drámájának feszültségeit. Ez Lorca legjellemzőbb stílusjegye, és ez maga a flamenco. Mi pedig egy elképzelt, varázslatos Andalúziában kalandozhatunk a darab révén.

Ötlet, koreográfia, rendezés: Lippai Andrea
Támogató: Nemzeti Táncszínház

---

Augusztus 6-án, szerdán 21. 00 órakor
(Esőnap: Augusztus 7.)
Pannon Freskó
Tánckarnevál az Állami Népi Együttes előadásában

A műsor az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és a halál fenséges harcait a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) címet viselő karakteres felvonásaiban  A néző – mint egy ásatás freskótöredékeit a régész – összeillesztheti az évezredek kincseit, örökölt formáit; egy karnevál forgatagában.

Zene: Sebő Ferenc
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

---

Augusztus 9-én, pénteken 21. 00 órakor
(Esőhelyszín: PE Aula)
Varnus Xavér orgonakoncertje
Bachtól a Csillagok háborújáig

A négyszeres platinalemezzé vált „Raveltől Vangelisig“ címet viselő CD után újabb hangversennyel örvendezteti meg a muzsika barátait a népszerű orgonaművész. Varnus Xavér hittel vallja, hogy a zene nem lehet csak a kiválasztottaké, ezért törekszik tudatosan arra, hogy minden korosztály számára érthetővé és élvezhetővé tegye muzsikáját. A koncerten közreműködik a Solti György Rézfúvós Együttes és a Talamba Ütőegyüttes.

A Program idején 6 éven aluli gyermek még kísérővel sem tartózkodhat a nézőtéren.

A várszínpadi programok idején a Szentháromság téren az áthaladás lehetősége korlátozott.
Kérjük az ottlakók és a látogatók szíves türelmét a rendezvények időpontjában.

---

100 éves a Nyugat
NYUGAT BUSZ A HOTEL PARKOLÓBAN
1908-2008

100 éves a Nyugat című folyóirat

A PIM mozgókiállítása (Petőfi Irodalmi Múzeum, www.pim.hu, www.nyugat100.hu)
Fotók, hangfelvételek, archív filmfelvételek segítségével elevenednek meg a modern magyar irodalom meghatározó műhelyévé vált Nyugat folyóirat induló generációjának nagyjai: Ady, Babits, Móricz, Kosztolányi, és sokan mások.

A mozgókiállítás augusztus 8, 9, 10-én tekinthető meg 10. 00-18.00 óráig Veszprémben, a Budapest úti Hotel parkolóban.

A programokat a VKM szervezik, tőlük kérhető bővebb információ.
Kocsis Sándor
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. ma 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.