Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közös a cél, amiért együtt kell izzadnunk! / Születésnapot ünnepel a veszprémi állatkert

2008. augusztus 1. 17:14
Nehezen indult az idei év. A hideg, csapadékos tavasz miatt a látogatók száma a felére csökkent, de sikerült behozni a lemaradást. A mai adatok szerint 20 százalékkal több eddig a vendég, mint tavaly ilyenkor - mondta születésnapi köszöntőjében Török László igazgató a Gulyadombon, ahol már szemmel láthatóan készülnek a további fejlesztésekre. Finisében van a vadaspark legnagyobb projektjének pályázata. Ha ősszel aláírhatják a KDRFT-vel a 420 milliós támogatást, még az idén elkezdik felépíteni a csimpánzházat, mely a maga 600 négyzetméteres területével egyedülálló lesz Közép-Európában.
A szép eredmények a kiváló csapatmunkának köszönhetőek - mondta az állatkert igazgatója a kétnapos születésnapi rendezvény első programnapján. A Gulyadombon felállított rendezvénysátorban azok gyűltek össze, akik az elmúlt időszakban fontosnak tartották a vadaskert támogatását, és akár munkájukkal, akár pénzadománnyal járultak hozzá a fejlesztésekhez. Ez az a nap - mondta Török László - amikor meg kell köszönni azok munkáját is, akiket máskor talán nem emeltünk ki: a kertészekét, a gondozókét, a jegypénztárosét és persze a szponzorokét is. Csak az elmúlt pár hónapban több alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, mert a vihar fákat csavart ki, de nemcsak a kötelező szolgálattal segítettek. Itt vannak a rendezvényeken, és még Pablót, az orszarvút is ők emelték be a kifutóba. Ezért a tűzoltókat köszönet illeti. Ezekkel a szavakkal adta át Török László és Porga Gyula alpolgármester az első különleges oklevelet Miskey György veszprémi tűzoltóparancsnoknak.


Porga Gyula, Török László és Miskey György veszprémi tűzoltóparancsnok

Az igazgató külön megköszönte minden dolgozó munkáját. Takács Zoltán 18 évet töltött a veszprémi vadasparkban az elefántok gondozójaként. Suzit egy régi cirkuszi kocsin ő maga hozta el az állatkertnek. Ma már Nyíregyházán dolgozik, de a jeles napra eljött. Tóth Tibor abbahagyta egyetemi tanulmányait, hogy az orrszarvú gondozója legyen. Most az állatkert kiváló zoopedagógusa. A sorból nem maradtak ki a kertészek sem, akik takarítják a parkot, rendezik a növényzetet és rendet tartanak a parkolóban. Marokházi Csabáné Katalin és Szabó Zoltán a rendezvények szervezésében vállaltak oroszlánrészt. Összehoztak egy egésznapos programot benzinpénzért, és egy több mint félmillió forintot érő óriásszínpadot is szereztek teljesen ingyen. Pénz nélkül persze semmi sem lehetséges, 23 milliós alapítványi támogatást kapnak. A VKSZ stratégiai szakemberei kidolgozták azt a nagyléptű pályázatot, melyen 420 milliót remél az állatkert. Erre mindössze 3 hónapjuk volt, de úgy tűnik , eredményesen. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ugyanis befogadta, eredményhirdetés viszont csak szeptemberben várható.


Tereprendezés a Gulyadombon
 
Az elmúlt 7 hónapról, amióta vezeti a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot, Török László a Vehírnek elmondta, hogy kemény munka volt. Mostanra összeszokott a csapat, és az ő igényeit, elvárásait is megismerték, elfogadták. Optimalizálták a munkaidőt, hogy a többletmunkát értelmes, szemmellátható dolgokra fordítsák. Ha környezetüket szebbé teszik, ők is méltán lesznek büszkék a munkahelyükre - mondta a direktor. Ennek köszönhető, hogy a kisebb javítási munkákat magunk végezzük, így a festéseket is, amivel 80 százalékban végeztünk. A megspórolt pénzt pedig fejlesztésre lehet fordítani. A télies tavasz nagyon sok látogatót elvitt, de a nyár behozta a lemaradást. Ha tartja magát a jó idő, és persze a forgalom, akkor rekordot tudnak majd dönteni. Nem is ülnek tétlenül. Török László elmondta, hogy kidolgoztak egy új marketing kampányt. Vagyis arculatot vált az állatkert, közvetlenebb, vidámabb, s talán beszédesebb is lesz ez a kampány, mint az eddig megszokottak. 140.000 szórólapot szórtak szét a Balaton és a Velencei-tó partján, körbeplakátolták az országot, most pedig a honlap is megújul, sőt az állatkert új logót és új szlogent is kap.


A születésnapi plakát már az új arculat része

A kampány egy csoda - fogalmazott az igazgató - hiszen egy profi marketingcég teljesen ingyen, referencia gyanánt bevállalta. Az elmúlt fél évben két produktumra büszkék igazán, a kiépült makiösvényre, amely miatt az ország távoli pontjairól is idejönnek a látogatók; valamint az új játszótérre, mely közepén a gólyahintával igazán illeszkedik a környezetéhez. A közelmúltban bevezetett láltványetetések interaktívabbá tették az intézményt, s a vendégek még inkább magukénak érzik azt. A távlati tervekről Török László elárulta, hogy a Gulyadombon szeretnék felállítani a csimpánzházat, ami ugye pályázatfüggő. A különleges épület 600 négyzetméteres lenne, melyben kialakítanának egy üvegkalitkát is, ahol a megfigyelő-kutatók végezhetnék munkájukat. Ilyen csimpánzház nincs még egy Közép-Európában - tette hozzá az igazgató. Szemmel látható, hogy készülődnek a Gulyadombon, hiszen a tereprendezéshez és közművesítéshez már hozzáfogtak. De ezt akkor is megcsinálnák, ha nem lenne a több mint 400 milliós projekt.


Boldog születésnapot!

Füssy Angéla
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.