Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyermekvasút már 60 éve

2008. augusztus 3. 23:40
60. születésnapját ünnepli a Gyermekvasút. Augusztus 2-án különböző programokkal ünnepelték meg a Hűvösvölgyi állomásnál. Érdekes programok voltak mind a felnőttek, és mind a gyermekek számára. A felnőtteket koncertekkel várták, a gyermekeket pedig Játszóházzal. Szerepelt még a programok között torta is, valamint tűzijáték. A programokat szerencsére az idő sem rontotta el.

A második világháború után jött az ötlet, hogy vasutat építsenek a gyermekek számára. Akkor még gyermekvasútnak, és úttörővasútnak is nevezték. Természetesen az ötletnek voltak ellenzői is, akik nem hitték el, hogy az iskoláskorú gyermekek képesek lesznek vasutas szolgálatot ellátni. Szovjetunióban és Jugoszláviában ekkor már működött hasonló. A helyszín kiválasztásakor több ötlet is felmerült. A cél egy gyermekközösség létrehozása, és közfeladatok ellátása. Az egyik ötlet, hogy Gödöllőn építsék fel, és az oda Hévvel érkezőket szállította volna az egykori királyi kastélyhoz. Másik elképzelés volt a Népliget, és itt hétvégi kirándulóhelynek szánták volna. Szóba került még a Margit-sziget, ahol a fürdőzőket, és a pihenni vágyókat szolgálta volna. Végül a budai hegyek mellett döntöttek. Működtetőnek a MÁV-ot jelölték ki. Az építkezés 1948. április 11-én kezdődött, ami akkor vasárnapra esett. Az építéssel párhuzamosan képzések folytak, hathetes elméleti Csillebércen, gyakorlati pedig a nagyvasúton. 

Végül elérkezett a nagy esemény napja 1948. július 31. Feldíszítették a Széchenyi-hegy állomását az avatóra. Gerő Ernő az akkori közlekedési miniszter adott engedélyt az első vonat elindítására. Az építkezés természetesen nem állt meg. Az utolsó szakaszt 1950 augusztus 20-án adták át. Teljessé vált az Úttörővasút 11,2 km hosszú vonala. Mindezek óta a Gyermekvasút több változáson átesett. 1990-ben lett az Úttörővasútból a Gyermekvasút. 1991-ben indultak el a nosztalgiavonatok. 1992-ben pedig megnyitották a múzeumot. Hiába a sok változás, a két legfőbb feladatát sikeresen megőrizte. Hangulatos kisvasútként szolgálja a kirándulókat, és páratlan közösségi életet biztosít az ott teljesítő gyermekeknek.

Ódor Eszter
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.