Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Versenyben a Balatonnal / Veszprém egész évben turisztikai attrakció lehet

2008. augusztus 3. 23:55
Tombol a nyár, tódulnak a régióba a turisták. Veszprém évek óta küzd, hogy igazi turisztikai attrakció, látványosság lehessen, ahol nem keresztülhajtanak a vendégek nyáron a Balatonra menet. Programok tekintetében jól állunk, hiszen mégis csak az ország két legnagyobb igényes zenei fesztiválja Veszprémben van, ráadásul nyáron. De nem ez az egyetlen vonzerőnk. Veszprém királyi város, vagyis a királynék városa, pezsgő, de konzervatív, ahol annyi a történelmi emlék, látnivaló, hogy bőven van mivel szolgálnunk a hozzánk érkező vendégeknek.


A kiemelt célpontok persze még mindig a vár és az állatkert, de hamarosan a Veszprém Aréna is ezreket vonz majd ide koncertekre, nemzetközi sporteseményekre, valamint ami ugyan még a jövő zenéje, de ha befejeződik a Kolostorok és kertek a vár tövében projekt, a városnak nem lesz vetélytársa a régióban, vélik a szakemberek. A Balatonnal való verseny azért egyelőre kiélezett, bár sokak szerint ésszerűbb partnerségben gondolkozni. Többek közt ezen dolgozik a Veszprémi Turisztikai Egyesület, mely a helyi vállalkozókat tömöríti és érdekeiket szolgálja, hiszen, hogy miként és mennyivel növekszik Veszprémben a vendégéjszakák száma, elsősorban rajtuk múlik. Veszprémben erőteljesen érződik nyáron a Balaton szívóhatása, mondta a Vehírnek Mészáros Zoltán, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke. Vannak napok, amikor olyan kép tárul elénk, mintha kiürült volna a város. De ez érthető, az emberek strandra mennek, vízre vágynak. Nagyon nagy hiba volt, hogy a Széchenyi-tervben nem pályáztunk az élményfürdőre, - véli Mészáros Zoltán.



Azt mondja, hogy ha nyáron nem is, de a szezon után jóval nagyobb lenne a kihasználtsága, mint a balatonfüredi Aquaparknak. Lesz ugyanakkor strandunk, hamarosan. A turisztikai egyesületünk elnöke is emlékeztetett, szégyen, hogy egy megyeszékhelynek hosszú évtizedeken át nem volt strandja. Ez most újabb vonzerő lehet, de egyben a helyben élők kényelmét is szolgálja. Rendezvények tekintetében két olyan nyári programunk, fesztiválunk is van, mely országos jelentőséggel bír. Ez pedig nagyon nagy szó, amikor ilyen szinten megy a verseny a vendégekért, a támogatásokért, a szponzorokért. Az Utcazene Fesztivál az ország legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja, a prémium pedig a Veszprém Feszt, más néven Ünnepi Játékok, ahol idén a világsztár jazz zenész Herbie Hancock is fellépett. Mészáros a most megnyílt multifunkciós csarnokra külön felhívta a figyelmet. Mint mondta, ez a csarnok olyan hiánypótló potenciál, mely szezonhosszabbításra képes. Ha már az Arénánál tartunk. Nagyon fontos kérdés, mi lesz a szállodáinkkal. Vajon van-e szükség bővítésre? Mészáros Zoltán szerint eddig tökéletesen elég volt az, ami volt, de reményeik szerint most nagyot domborítunk majd turizmusban, és ezt a szállodatulajdonosok időben megérezték. Bővül az Oliva, a Gizella, a Jade, a Betekints. Az Aréna szomszédságában pedig egy nagyobb befogadóképességű, két csillagos szálloda épülhet, amire szükség is lesz. Két fontos stratégiai pont van, ami a következő lépcsőt jelentheti majd turizmusunk fellendülésében, hangsúlyozta a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke, az egyik a repülőtér, mely nem szabad hagyni, hogy ingatlanspekuláció tárgya legyen. A másik az autópálya, hiszen 2012-re sztrádán autózhatunk majd a városba. Ha pedig már jön a vendég, annak örülni kellene, jelentette ki Mészáros, utalva arra, hogy az idén újabb tiltakozást váltott ki a lakókban az Utcazene Fesztivál.
 


Vannak rendezvények, amik hangosak, de vitathatatlan kulturális értékük. Végre el kellene sajátítani az egyik legfőbb erényt a tolerancia képességét, - mondta. Majd a Vehírnek azt is elárulta, néhány hete rendőrök vitték el az egyik rendezvényéről, mert nem volt hajlandó lehalkítani a zenét.
Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.