Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyaraltatással oldják meg az orvoshiányt Siófokon

2008. augusztus 4. 0:28 // Forrás: Hír TV
Vendégorvosokat alkalmaznak a siófoki kórházban, mert máshogy nem tudják ellátni a nyáron megnövekedett betegforgalmat. A doktorok családjának nyaralót adnak, akik akár két hetet is tölthetnek a tóparti városban. Az ügyeleti rendszert tavaly júliusban változtatták meg. Az új szabályozást a kórházak csak úgy tudják betartani, ha műszakban dolgoztatják az orvosokat és az ápolókat. A pluszköltségekre viszont nem kaptak több pénzt az Egészségbiztosítási Pénztártól.
A siófoki kórház sürgősségi ambulanciáján egy átlagos nyári napon 100-150 beteget látnak el. Az ügyeleti idő tavaly júliusi szabályozása óta az intézményben teljesen át kellett alakítaniuk a rendszert. A megnövekedett betegforgalmat jelenleg csak vendégorvosokkal tudják ellátni, akik ezért családjukkal együtt nyaralhatnak a Balaton parti városban. Az orvosoknak ez nem igazán számít nyaralásnak, hiszen éjjeli ügyeletük délután négytől reggel hétig tart, hétvégén pedig 24 óráznak. A doktorok nagy része szabadságot vesz ki állandó munkahelyéről, hogy itt dolgozhasson.


A tavaly életbe lépett jogszabályok alapján az ügyeletben eltöltött idő rendes munkaidőnek számít. Egy egészségügyi dolgozó csak nyolc óra túlmunkára kötelezhető - a többit pedig önként vállalhatja. A kórházak többsége az ügyeleti rendszer helyett műszakot alakított ki, így viszont több orvosra van szükség. A pluszköltségeket azonban a kórházaknak kell kigazdálkodni.

A szabályok változása miatt az intézmények keresik a kiutat. A szigetvári kórházban például már tavaly az összes osztályon magánkézbe adták az ügyeletet.
Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.