Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Molójukért tüntettek a szemesiek / A BAHART a hajókat védené a helyiek viszont ragaszkodnak a kikötőhöz

2008. augusztus 4. 14:27
Közel 400 helyi lakos és üdülőtulajdonos tüntetett szombaton Balatonszemesen, mert a Balatoni Hajózási Zrt a több mint félmilliárd forintos átépítés után a hajók védelmében lezárta a keleti kikötőszárnyat a gyalogos forgalom elől. A polgármester konszenzusos megoldást szeretne, mert úgy véli, senki sem fosztható meg a móló használatától. Takács József a Vehírnek azt mondta, a BAHART jogellenesen zárta le a vitorláskikötőt.
A balatonszemesi móló a balatonszemesieké - skandálták a demonstrálók, akik a főszervező szerint legalább 300-an voltak, helyi és civil szervezetek, többek közt a Balatonszemesi Horgász Egyesület, a Közbiztonság Egyesület és a Somogyért Egyesület. A társaság 11 vitorláskikötőjéből nyolcat zártak le részlegesen, ami a vezérigazgató szerint sehol nem okozott akkora gondot, mint Szemesen.A első tüntetést már akkor meg akarták szervezni, de a polgármester türelemre intett mindenkit és tárgyalásokat kezdeményezett a hajózási társasággal, ami most már 10 hónapja tart és eddig nem vezetett eredményre, annak ellenére, hogy a Horváth Gyula vezérigazgató elmondása szerint ők is törekednek a kompromisszumos megoldásra. A BAHART igazgatóját nem értük el, de a Népszabadságnak korábban azt nyilatkozta: A cég gazdálkodásának fontos eleme, hogy megfelelően kiszolgálja a legfőbb bevételét biztosító vitorlástulajdonosokat.Véleménye szerint nem lehet abban kivetnivaló, ha a társaság maga szeretné meghatározni, mit kezdjen saját területén.



Régi hagyomány Balatonszemesen a nyitott móló használata. Az ott élők is azt mondják 100 éve szabadon sétálgathatnak mindkét szárnyon, s nem etikus, hogy ezt egy gazdasági fejlesztés miatt, a hajósok érdekében elvegyék az emberektől. Takács József polgármester a Vehír kérdésére úgy fogalmazott, ez a terület a közforgalom elől el nem zárható területnek nyilvánul, függetlenül attól, hogy a kikötő kinek a tulajdonában van. Hozzátette, hogy a település, akár úgy is mint a hajózási cég résztulajdonosa, megpróbál fellépni annak érdekében, hogy a vezetést jobb belátásra bírja. Iriszfalvi Ferenc, a szombati demonstráció egyik kezdeményezője kérdésünkre elmondta, véleménye szerint megoldást jelenthetne a Kelet-Nyugat irányba mozgó kaput Észak-Dél irányába elfordítani; így a hajók biztonságban maradhatnának és a mólót látogatók is elégedettek lehetnének.


A Balatoni Hajózási Zrt. úgy tűnik nem zárkózik el a megoldás elől, azonban ennek kimenetelének módja és ideje még ismeretlen. A tüntetésen pódiumra követelt Lain Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt műszaki igazgatója is hangsúlyozta, hogy keresik a megoldást, annak ellenére, hogy vitatják a lakók követelésének jogszerűségét. Viszont egyelőre türelmet kérnek, mert a keleti szárny megnyitásához olyan átalakításra van szükség, melynek csak anyagköltsége 5 millió forint. A továbbiekban egyeztetniük kell a társaság 21 résztulajdonos önkormányzatával, ami időigényes. A tüntetőket ezek a szavak nem nyugtatták meg, kijelntették, hogy amig nem nyitják meg a mólót teljes hosszában a gyalogos forgalom előtt, addig ha kell minden este ott lesznek a mólón, amit az országra jellemzően egy kiskapun keresztül fognak megközelíteni.

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.