Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tó nem válogat / A fulladásos halálesetek legtöbbje megelőzhető lett volna

2008. augusztus 4. 16:54
A magyar tenger vize ebben a szezonban is emberek tízereinek nyújt felfrissülési lehetőséget, ám a hetek, hónapok múlásával a tragédiák száma is növekszik. Idén is sokan becsülték alá a Balaton veszélyeit, így a vízimentőknek és sajnos a búvároknak is sok dolguk akad. A biztonságos fürdőzéshez úszni tudni még közel sem elég, a legtöbb balasetet még mindig a felelőtlen magatartás és a figyelmetlenség okozza. A víz iránti tisztelet és a biztonsági előrások betartása életeket menthet, így azoknak a családoknak a gyásza is elkerülhető lett volna, akik szerettei idén a hullámok közt vesztették életüket.
Május elejét írunk, még a nyári szünet sem kezdődött el, a sajtó máris 5 éves kisfiúról számol be hírei közt. A gyermek idősebb barátaival indult horgászni Balatonszemesen, akik délután rövid időre magára hagyták, de visszatérve már csak játékait látták a mólón heverni. A fiú a három méter mély vízben lelte halálát, testét hat búvár három óráig kereste mire megtalálták.

A Balaton fiatal áldozatainak száma júliusban tovább gyarapodott. A hónap elején egy 17 éves fiatal tűnt el a habokban, aki barátjával vízibicikliről ugrált a tóba. Úszni egyikőjük sem tudott, mégis biztonsági felszerelés nélkül szálltak vízre, így az elmerülő ifjú társa segítségére sem számíthatott, a vízimentők még másnap is keresték.

Augusztusban további esetektől hangos a tévé és rádió. Többen a Balaton-átúszással is összefüggésbe hozták egy 15 éves fiú tragédiáját, aki az esemény napján vesztette életét balatonboglári strandon fürdőzés közben. Még aznap, ugyanazon a településen, néhány száz méterre a parttól vízibiciklisek bukkantak egy 35 éves férfi holttestére. A középkorú úr valószínűleg vízbe fulladt, a balesetet igazságügyi orvosszakértő vizsgálja.

A tragédiák sorát megszíktva szerencsésen végződött egy szintén szombati baleset az ábrahámhegyi strandon. Az éppen ügyeletes vízimentő egy gazdátlan úszógumira fefigyelve ugrott az alig több, mint fél méteres tóba és az attól nem messze elmerült két éves gyermeket még időben kiemelte a vízből. A szülők figyelmetlensége ezúttal nem bosszulta meg önmagát, a kislány szerencsére nem nyelt sok vizet, de élete egy hajszálon függött. Néhány perc múlva már a jól képzett szakemberek is tehetetlenek lettek volna.

A Balaton nemre, korra nézve tekintet nélkül szedi áldozatait. Bár a víz alacsony, a veszélyek nem csökkennek a centiméterekkel arányosan. A hétvégi strandolást és szórakozást megszakítani vagy kihagyni ettől még nem érdemes, de ha a partra indulunk, mindig legyünk tájékozottak és sose hagyjuk gyermekeinket felügyelet nélkül! Ne kövessük el a hibát, amibe sokan beleesnek! Ne gondoljuk, hogy "velem ilyen soha...!"
Kocsis Sándor
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.