Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szorosabb gazdasági együttműködést szeretne Tajvan / Magyar delegáció a távol-keleti országban

2008. augusztus 5. 15:15
A hétvégén tért haza a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke tajvani útjáról. Lasztovicza Jenő vezette azt a nyolcfős parlamenti delegációt, amely a Tajvani Magyar Parlamenti Baráti Kör invitálására a távol-keleti szigetre látogatott. Bár alapvetően a gazdasági együttműködés szorosabbá fűzése a cél, az ázsiai állam számára az a legfontosabb, hogy keresse a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek tagjai a nagy világszervezeteknek, és elismerik Tajvant, mint független országot. Helyzete a mai napig a nemzetközi jog szerint sem tisztázott. Diplomáciai kapcsolatot többen fenntartanak, de függetlenségüket csak 26 ország ismeri el.

A nyolcfős delegációt az egyik tudományos ipari park igazgatója, az LCD monitorgyártó cég vezérigazgatója, a gazdasági, valamint a külügyminiszter helyettesei, a parlament alelnöke és a két hónapja megválasztott tajvani köztársasági elnök is fogadta. Minden potentát vendéglátóval, cégvezetővel és politikussal hosszas tárgyalásokat folytattunk, s azt mondhatom, hogy egy komoly, minden kérdésre kitérő programot készítettek elő számunkra - mondta a Vehírnek Lasztovicza Jenő. Majd hozzátette, hogy a fogadtatásuk messze felülmúlta azt, amit vártak. A tajvaniak kimutatták, hogy fontos számokra Magyarország, s minden téren a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségét keresik.

A gazdasági kapcsolat Tajvan számára azért fontos, mert új üzemeket, gyárakat létesítenének. Helyben szeretnék folytatni a kutatásokat, viszont az üzemeket külföldön építenék, ahol biztosított a hatékony, szakértelemmel bíró munkaerő. Tajvannak, akárcsak Kínának Európa a legnagyobb piac, ezért a beruházásait is ide tervezi. Hazánknak ez újabb munkahelyeket jelent elsősorban. Ugyanakkor a tajvaniak felhívták a delegációnk figyelmét arra, hogy Magyarország jóval kevesebb árut szállít Tajvanba, mint amennyit az fogadni tudna. A hozzánk érkező import pontosan a hússzorosa az oda érkező exportunknak. A gazdasági miniszter és szakértői szerint élelmiszeriparunk abszolút versenyképes lehet a tajvani piacon - mondta Lasztovicza. A szóbeli szándékot egy együttműködési megállapodás aláírása is követte a fővárost körülölelő Taoyuan Megye magisztrátusával. Ez a terület bír egyébként a legfejlettebb gazdasággal a szigetországban. A megyei közgyűlés elnöke egy testvérvárosi kapcsolatot is szorgalmazna Taoyuannal.

       

A gazdasági együttműködésnek viszont ára is van. A tajvaniak amellett, hogy több szempontból kiemelték Magyarországot az európai államok közül, például az ő megítélésük szerint is stratégiailag jó a fekvésünk és fejlett humánerőforrásunk, azért van min javítanunk. Felhívták a figyelmünket arra, hogy adórendszerünk jelenlegi formájában problematikus, és átalakításra szorul. Tajvanban a személyi jövedelmet 11 százalék adó terheli, míg az ÁFA mindössze 5 százalék. Ennek ellenére jók a megélhetési viszonyok.

Lasztovicza Jenő elmondta, hogy útjuk során a Kainan Egyetemre is ellátogattak, hiszen az együttműködésben nemcsak a gazdaság, hanem az oktatás és kultúra területén is vannak elképzelések. A Kainan Egyetem egy magyar partner keres, melynek 20 hallgatóját fogadnák, képeznék, tanítanák és alkalmaznák kutatásaikban. Ez az egyetem a Pannon Egyetem is lehet, hiszen vegyipar területén élen járunk, melyre a tajvaniak kiemelt figyelmet fordítanak - hangsúlyozta Lasztovicza. 13 diák jelentkezését az elnök már magával is vitte a találkozóra.

Jó vendégként a Veszprém Megyei közgyűlés elnöke viszontlátogatásra hívta Taoyuan Megye vezetését, erre a találkozóra novemberben kerülhet majd sor. Mindenképp említésre méltó, s a magyarok iránti gesztust mutatja, hogy a hazautazás előtt delegációnktól a reptéren maga a kínai külügyminiszter búcsúzott el.
Arra a kérdésre, hogy van-e mit tanulnunk a távol-keleti országtól, Lasztovicza Jenő úgy válaszolt: szervezettségüket és optimizmusokat mindenképp irigyelhetjük. Tajvanban az emberek az őket ért viszontagságok ellenére derűsek, jókedvűek, szinte mindig mosolyognak. Nem sújtják őket magas adókkal, és jobbak a megélhetési körülmények, mint hazánkban!

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.