Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sarkadi Imrére emlékezett a Petőfi Színház

2011. november 28. 9:41 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Az 50 éve elhunyt író két művének ősbemutatóját Veszprémben tartották 1967-ben és 1974-ben.

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Veszprémi Petőfi Színház közösen emlékezett meg meg Sarkadi Imréről születésének 90., halálának 50 évfordulója alkalmából nemrég a Városi Művelődési Központban. Az eseményen részt vett Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója, aki az író és a veszprémi színház kapcsolatáról beszélt.

A rendezvényen Kanyár Erika, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozatának alelnöke Sarkadi Imre életéről, műveiről tartott előadást. Ehhez kapcsolódott Oberfrank Pál, aki többek között felelevenítette a színháznak azt az időszakát, amikor Sarkadi Imre két művének (Ház a város felett, Köműves Kelemen) ősbemutatóját Veszprémben tartották.

A Veszprémi Petőfi Színház hosszú évtizedekig a magyar irodalom elismert bástyája volt. A színház sorsa sokáig összeforrt a magyar dráma sorsával. A hetvenes években Németh László a színház és a kortárs magyar irodalom kapcsolatának ápolását példaértékűnek nevezte. A színház büszkélkedhet azzal, hogy Sarkadi Imre két művének az ősbemutatójának is otthont adhatott. A Ház a város mellett című művét 1967. április 14-én mutatták be Veszprémben. A három felvonásos színművet a kétszeres Kossuth-díjas rendező, Horvai István állította színpadra. Olyan színészek léptek színpadra ebben az előadásban többek között, mint Bicskey Károly, Ruttkay Mária, Tánczos Tibor, Dobránszky Zoltán, Kenderesi Tibor vagy épp Nagy Zoltán.

A veszprémi színház 1973/74-es évadában tűzte műsorra Sarkadi Imre legendás művét, a Köműves Kelement. Az 1974. január 25-ei ősbemutató rendezője Valló Péter volt. A főszerepet Cserhalmi György formálta meg. A darabban szerepelt Dobák Lajos, Tánczos Tibor, Nagy Zoltán, Harkányi János és Meszléry Judit, akit idén választott a színház örökös tagjának.

A Köműves Kelemenből az 1980-as években rockballadát készített Szörényi Levente és Bródy János. Sarkadi Imre művéből Ivánka Csaba írta a színpadi változatot. A Veszprémi Petőfi Színház 1988. június 23-án mutatta be a zenés darabot Hegedűs D. Géza rendezésében. A nagy sikerű produkcióban Borbiczki Ferenc játszotta Kelement. Az előadásban a nézők láthatták még többek között Fazekas Istvánt, Kolti Helgát, Kömíves Sándort, Hullan Zsuzsannát, Kőrösi Csabát, Nyirkó Istvánt, Várnagy Zoltánt, Kolos Istvánt. A darab koreográfusa a legendás Novák Ferenc volt. Az előadás olyan sikeres lett, hogy még a Szovjetúnióban, Kurszkban is bemutatta azt a veszprémi társulat.

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.