Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Segíti az önkormányzat a lakáshoz jutást

2008. augusztus 6. 12:25
Akár egy millió forinttal is támogatja a veszprémi önkormányzat azokat, akik most vásárolnák vagy építenék első lakásukat. Bár az összeg visszatérítendő, teljesen kamatmentes. Mindössze a három százalékos kezelési költséget kell megfizetnie annak, aki igénybe veszi a segítséget. Az elmúlt években nem volt túl népszerű a program. Tavaly is csak hárman nyújtották be igényüket, de ezeket a kérelmeket is el kellett utasítani, mert nem feleltek meg a kritériumoknak. Elég szigorúak a feltételek, és a program kommunikálása sem volt a legjobb – de több ponton változtattunk, mondta a Vehírnek Czaun János alpolgármester.

Ebben az évben 4 és fél millió forintot különítettek el a költségvetésben. Ebből a keretből ítélik oda a lakásvásárlási támogatást azoknak, akik az Egészségügyi és Szociális Bizottság megítélése szerint erre jogosultak. A pályázatokat pontrendszerben értékelik a bizottsági tagok. Azoknak, akik szeretnék megkapni az önkormányzati hozzájárulást, legalább 15 pontot el kell érniük. A korábbi években jellemzően az volt a probléma, hogy az igénylőknek vagy nem volt gyermekük, vagy már az igénylés idején is jó körülmények között éltek, de arra is volt példa, hogy valaki nem veszprémi ingatlanra szeretett volna a várostól támogatást kapni, tudtuk meg Czaun Jánostól. Alapvető elvárás, hogy annak, akinek lakáshoz jutását Veszprém városa segíti, veszpréminek kell lennie legalább egy éve, avagy 5 éve itt kell, hogy dolgozzon.

Enyhítettünk a szabályozáson, hogy népszerűbbé tegyük a programot – mondta az alpolgármester. A korhatárt felemeltük. Míg tavaly 35 éves korig igényelhette valaki a hozzájárulást, ez a korhatár most 40 év. Továbbá a támogatás összege is magasabb. Új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlan értékének 10 százaléka, vagy legfeljebb 1 millió forint. Ez az összeg eddig pont a fele, vagyis félmillió volt. Használt lakásra maximum félmillió igényelhető továbbra is.  

A városvezetés abban bízik, hogy kritériumok lazításával, a támogatás mértékének növelésével többekhez eljutnak majd és lesznek eredményes pályázók. Ha nagyobb igény jelentkezik, mint az elmúlt években a 4 és fél milliós keretösszeget egy közgyűlési határozattal bármikor meg is emelhetik, tudtuk meg Czaun Jánostól.
 
Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.