Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Húszemeletes panelprogramja: hogyan tovább? / – az idő sürget, de esély még van –

2008. augusztus 6. 13:45
A megye egykori diktátorának, Pap Jánosnak a nevéhez szorosan fűződő „húszemeletes” kicsúszhat a panelprogramból, ám a lehetőségek előtt még nem húzták le a redőnyt.
A megyeszékhely központjában emelkedő (éktelenkedő?) 86 méter magas épületről legendák, mendemondák keringnek városszerte. Ma már értelmetlenség azon polemizálni, miképp is lehetne eltüntetni a Cserhát tetejéről a lassanként el(meg)kopó monstrumot. Van, és marad is, hiszen több száz családnak ad otthont, így jövője sokkal inkább azok gondja, akik ott élnek, mint azok (jogos!) igénye, mely szerint nincs a Bakony alján egy ilyen megalomán háznak helye.

A krisztusi korában lévő épület (1975-ben adták át nem kis csinnadrattával) több alkalommal is próbálkozott a panelprogram lehetőségeivel élni, de egészen 2006-ig nem sikerült átütő megoldást találni. A húszemeletes új intézőbizottsága már nagyobb hatékonysággal működött, s zászlajukra tűzték a városszerte már bevált panelprogram megvalósítását. A fölgyorsult tárgyalások eredményeként tavalyelőtt hozzá is jutottak az állam és az önkormányzat támogatásához, azaz 104 millió forinthoz. Bár az összeg jelentősnek tűnik, egy százharminc lakásos épületnél csak a nyílászárók (ablakok) száma ezer körüli. A felújítás része emellett a tető szigetelése, valamint a külső burkolat (hőszigetelt) cseréje is.


Mint a legtöbb tömbháznak, a húszemeletesnek is egyik „rákfenéje” a fűtés, még pontosabban a hőmennyiség mérése. Mivel zsebbe vágó a tétel, a lakók több mint fele már élt is a mérők felszerelésének lehetőségével (logikus a többi lakó igénye is: akkor szereltetik fel a mérőket, ha az ablakok cseréje már megtörtént).


A húszemeletes – a program sikere esetén – „hízna” is, ugyanis a külső hőszigetelés mintegy nyolc centivel vinné kijjebb a falakat. A helyenként lepotyogott fekete mozaik helyébe pedig egy vidámabb (eternit alapú) színű burkolat kerülne. A külső megújulás a tetőre is vonatkozik, ahonnan az antennaerdő részben eltűnne.

A tervek reálisak voltak, ám a számításba (pontosabban a számolásba) hibák csúsztak: kiderült, hogy a teljes projekt a fent említett keretből nem valósítható meg.


Az épület intézőbizottsága megvált a kijelölt kivitelezőtől, s 2007-ben a Veszprémi Építész Műhely Bt.-vel kötöttek szerződést. Az újabb becslések nagyságrendileg magasabb költségeket jelöltek meg, a lakók nagy része a megemelt terheket nehezen, vagy egyáltalán nem viselné el.

Ha a húszemeletes elesik a panelprogram lehetőségeitől, nagyon messzire kerülne az áhított felújítás. Az érintettek mindegyike pedig nagyon szeretné, ha méltón (s olcsóbban!) élhetnének a város tetején.

A Vehír felkereste a polgármesteri hivatalban a Városépítészeti Iroda vezetőjét, Schmidt Istvánt, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy továbbra is folyamatban van a 2007-es program (ezt még a hivatal bonyolítja le, de az ideieket már a lakóközösségek). Megerősítette, hogy a lakóközösség kérte a város segítségét, hiszen jogerős építési engedély birtokában vannak. A hivatal elindította a közbeszerzési eljárást. Ennek első fordulójában az ajánlattevők beérkező pályázatait vizsgálják meg, majd a másodikban a beruházás költségeit.

Megtudtuk azt is, hogy cseppet sem lehetetlen, hogy olyan vállalkozást találjanak, amely olcsóbban végezné el a kivitelezési munkálatokat. Erre már a megyeszékhelyen is volt néhány jó példa. Ha ez „bejön”, a társasház költségei akár pár tízmillióval is csökkenhetnek. Az elnyert összeg és a lakóközösség ötvenmilliónyi pénze nagy valószínűséggel nem lesz elegendő, de egy kedvező hitelkonstrukció sokat lendíthet az ügyön.

A társasház képviselői egyébként megkeresték a hivatalt egy támogatás ügyében, s van is szándék arra, hogy megkapják azt (összeg még nem ismeretes).

Schmidt István úgy fogalmazott, hogy a közbeszerzés lezárultával készül majd egy előterjesztés, amelyet a közgyűlés fog megvitatni. Az idő azonban sürget – tette hozzá az irodavezető –, mert október végéig eredményt kell felmutatni. Ez lehet a sikeres közbeszerzési eljárás, de adott feltételek mellett akár fél esztendőt is lehet „nyerni” a húszemeletes panelprogramjának érdekében.

Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.