Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Médianapon a Chioggiai csetepaté

2011. december 2. 18:06
Médianapon mutatkozott be a Chioggia csetepaté stábja pénteken délelőtt a Veszprémi Petőfi Színházban.

– Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek a ruhatárban a kabátjukkal együtt vessék le a rosszkedvűket. Jöjjenek be hozzánk, érezzék azt, hogy a bár a világ és az időjárás borongós, mégis az élet szép. Örüljünk ennek, merjünk újból önfeledten nevetni és kacagni, fedezzük fel egymásban a jót–- többek között ezt mondta Kéri Kitty rendező a sajtó képviselőinek.

A rendező nem akarta modernizálni Goldoni művét. Szerette volna visszaadni azt az olasz kikötői világot, ahol hajóslegények, halászok, kereskedők, árusok, megértésre vágyó nők, lobbanékony férfiak apróságokból is óriási veszekedéséknek, csetepatéknak lehetnek szereplői, hogy aztán a végén, némi segítséggel, amúgy olaszosan kibéküljenek. Mindezt Vivaldi, Händel, Albinoni muzsikája és egy vérbő tarantella színesíti. A pergő, fordulatos játékstílust Frank Róbert munkájának köszönhetően mozgásszínházi elemek egészítik ki. Ebből is láthattak ízelítőt a sajtó képviselői.

A darabban egymást követik a gondok, a problémák, belép a pletyka, a veszekedés, és máris bepillanthatunk egy kis zárt közösség gondjaiba, örömeibe. A díszletbe beépítettek egy hidat, amely a rendező szándéka szerint több dimenziót szimbolizáló elem. A darabban ezen jelenik meg a jegyző, aki azért érkezik, hogy segítséget nyújtson gondjainkban. Ő jót akar, de szembe találja magát a bizalmatlansággal, a gyanakvással, ellenségeskedéssel. Így tekint rá a közösség, amely aztán szépen megjárja a maga útját, hogy bizalmába fogadja a jegyzőt, aki szintén bejár egy másik utat. Többek között úgy, hogy a zárkózott, problémamegoldó hídverő jegyzőből egy szívvel-lélekkel élő, szabad chioggiai születik.

Kéri Kitty a jegyző figurájával Goldonit szeretné megjeleníti a darabban. Isidorót, a jegyzőt Oberfrank Pál alakítja, aki reméli, hogy a közönség jól fogadja majd az előadást, amelynek nyilvános főpróbájának bevételét két bajba jutott várpalotai családnak utalja el a színház.
Az előadásban Eperjes Károlyt Fortunato, a halászmester szerepében láthatják viszont a nézők.

– Mint minden Goldoni mű, örökérvényű, klasszikus, soha nem kopik, és mindenki számára közérthető élethelyzetekről szól. Tele van humorral, lírával, tragikomikummal. Remek darab, sok jó játéklehetőséggel. Itt szinte minden szerep főszerep. Nekem nagy kedvencem Goldoni, csakúgy, mint Shakespeare vagy Moliére – hangsúlyozta Eperjes Károly.

A médianapon a Pasquát alakító Bajcsay Mária, az Orsettát játszó Terescsik Eszter és a Titta Nane szerepét megformáló Sághy Tamás arról is beszélt, hogy remek társulatformáló ereje van a darabnak, nagyon jó színészi feladatokat kaptak, és bíznak abban, hogy a nézők is jól szórakoznak majd az előadáson.

Goldoni komédiájának a bemutatója december 9-én 19 órakor lesz a nagyszínpadon. A rendező Kéri Kitty.

 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.