Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar és európai

2011. december 10. 18:54
Kosztolányi emlékülést tartottak október 8-án, csütörtök délután a Művészeket Háza Várgalériájában.

Az emlékülést a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és a Művészetek Háza szervezte annak apropóján, hogy 75 éve hunyt el Kosztolányi Dezső, és folyamatban van az író-költő életművének kritikai kiadása, valamint 100 esztendős az irodalomtörténeti társaság.

Az irodalmi est rég látott szépszámú közönséget vonzott, köszönhetően a jónevű előadóknak, Szegedy-Maszák Mihálynak, Arany Zsuzsannának, Szitár Katalinnak és Szilágyi Zsófiának.

A közönséget Brassai Zoltán, az irodalomtörténeti társaság megyei tagozatának elnöke köszöntötte, majd Szegedy-Maszák Mihály professzor úr a Kosztolányi életmű kritikai kiadása kapcsán a mai Kosztolányi-képről beszélt. Szegedy-Maszák Mihály a számos kitérőt és anekdotát, irodalmi adalékot megemlítő előadásában Kosztolányi sokszínűségét hangsúlyozta. Vitathatatlan tény, hogy a művész kiváló író és költő volt, egyben nagyszerű esszéíró, foglalkozott színikritikával, és zseniális fordítóként épp’ azt jelentette ki, hogy fordítani valójában képtelenség. (Érdekesség, hogy ő fordította elsőként magyarra Faulknert.)

A professzor kiemelte, hogy Kosztolányi magyar és európai volt, ám önmaga is látta, hogy a kultúra nem egyenlő az európai kultúrával, ezt jól példázzák kínai versfordításai. Mindamellett Kosztolányi úgy volt magyar, hogy mentes volt a magyarkodástól, ami abban a korban nem volt egyszerű magatartásforma.

Arany Zsuzsanna, az ELTE tudományos munkatársa Isten bálján című Kosztolányi tanulmánykötetét a Vár Ucca Műhely jelentette meg, ennek kapcsán az est folyamán Kilián László, a Művészetek Háza igazgató-helyettese beszélgetett az irodalmár hölggyel. A tanulmánykötet a Kosztolányi életmű több rétegével is foglalkozik, a hírhedett Pardon rovat korszakkal, az ördögi és isteni témakörével, a gonosz kérdésével – azaz a szélsőséges élet- és művészeti helyzetekkel.

Az est második részében Szitár Katalin, a Pannon Egyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékének tanszékvezetője az alázat kérdéséről beszélt a Hajnali részegség című Kosztolányi vershez kapcsolódva. A tanszékvezető asszony hangsúlyozta, hogy aki lemond az „egó”-ról, gazdagodik lélekben és értelemben egyaránt. A művész számára ez választott magatartásforma, amely egyben az emberi és költői jelenléttel is összekapcsolódik.

Az emlékülés végén Szilágyi Zsófia, az ELTE tudományos munkatársa rázta fel a közönséget, előadásában Móricz és Kosztolányi viszonyát taglalta. Véleménye szerint nincs értelme ellentétpárok felállítására a magyar irodalomban, túl kell lépni azon a hozzáálláson, amely például hosszú évtizedekig szembehelyezte művészetileg a két szerzőt. Móricz és Kosztolányi kapcsolata sok krízishelyzetet átélt. Összekaptak az Ady-recenzió miatt, egymásnak ugrasztották őket 1923-ban, amikor Kosztolányi Nérója nyerte el a legjobb történelmi regény címét – szemben – többek között – Móricz Tündérkertjével. Ám mindezek után írt kiváló és méltató kritikát Kosztolányi a Barbárokról, és együtt járták Nyugat irodalmi estekkel az országot. Ráadásul Kosztolányi – a PEN Club elnökeként – Móricznak és Krúdynak adta a Rothermere-díjat, ami miatt le kellett mondani elnöki tisztéről.

S hogy a kanonizálás (az érték- és mértékelés) mennyire veszélyes dolog, példaként megemlítendő, hogy az 1920-as években egy korabeli publicisztika Móriczot tartja modernnek, és Kosztolányit konzervatívnak. Hogyan is tanultuk ezt az iskolában?...

Az emlékülés hosszúra nyúlt, ám tartalmas és érdekes volt. A Szegedy-Maszák professzor úr előadása alatt tömött pót-széksorok(!) pedig jelzik azt, hogy Veszprémben szükség van ilyen kultúr-akciókra, ahol a csillogás és villogás helyett a valódi érték a fontos.

 

Szaksz Balázs
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.