Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Tizenöt éves környezetvédelmi szövetség / – díjakat adnak és díjat is kaptak –

2008. április 12. 22:24
1992 szeptemberében tartotta alakuló ülését a környezetvédelmi vállalkozások szakmai szervezete, bejegyzésükre 1993 januárjában került sor. A jubiláló konferenciára Balatonfüreden került sor április 10-11-én a Flamingó Hotelben. A Vehírt dr. Kovács László, a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) elnöke tájékoztatta. (Fotónkon: dr. Kovács László, Székely Anna, Dióssy László)
 

Elnök úr, milyen céllal alakult meg a KSZGYSZ?

– Huszonhat, a környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozás alapította meg a Környezetvédelmi Szolgáltatók Szövetségét, amely öt éve felvette a környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége nevet. Ezzel a tevékenységi kör is kiteljesedett. Alapszabályunk lényegében változatlan, szövetségünknek rendes tagja olyan vállalkozás lehet, amelyik valamilyen környezetvédelmi szolgáltatást végez, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos terméket gyárt. Elsődleges célunk az volt, hogy a tagokat megfelelő információkkal lássa el. Ma is ezt tekintjük a legfontosabbnak. Ehhez kapcsolódik, hogy a tagjainkról a lehető leggyorsabban és hitelesebben eljuttassuk az információkat a fogyasztókhoz. 

– Megvannak-e a lehetőségeik, hogy a jogszabály-alkotásra hassanak?

– Igen, s ez is a kiemelt célunk, hiszen nem mindegy, miképp fogadjuk be a hatósági gondolkodást, de mi is próbáljuk a hatóságokkal megértetni, mik is azok az érdekek, amelyek bennünket vezérelnek, hiszen a cégek munkájának eredményesnek kell lenni. A kezdetektől fogva fórumot biztosítunk mindazok találkozására, akik érintettek a környezetvédelmi témákban. Gyakran élesek a viták, de idáig mindig sikerült konszenzussal zárnunk. Szerintem eredményes a kapcsolatunk a mindenkori minisztériummal és a szakemberekkel.

– Mik az elmúlt 15 év legfontosabb, legérdekesebb eredményei?

– A teljesség igénye nélkül: tavaly kötöttünk egy együttműködési megállapodást az ITDH-val, az NKTH-val (Kutatási és Technológiai Innovációs Alap) és a Környezetvédelmi Minisztériummal. Ennek a projektnek a neve Kexport, ami a környezetvédelmi exportra utaló kifejezés.  Számos olyan innovációra került sor az eltelt időszakban, amit érdemes kiajánlani bel- és külföldi partnereinknek. Ennek keretein belül lehetőséget kívánunk teremteni tagjaink részére a kapcsolatteremtés terén. Ebben nélkülözhetetlen szerepe van a külügyminisztérium apparátusának.

– Tudna példát is említeni?

– Egyik tagunk tavaly fogott bele egy szennyvíztisztító építésébe Kínában, s úgy tűnik, az idei befejezést követően több száz hasonló is sor kerülhet, s vihetik világgá a magyar ipar jó hírét.

– Igencsak lendületesen nőtt a tagság létszáma. Mit tettek ennek érdekében?

– A szövetség nem toboroz tagokat, hozzánk jelentkezni lehet. Ez egy internetről letölthető jelentkezési lap kitöltésével kezdődik, majd az elnökség megvitatja, alkalmas-e a tagságra a jelentkező. Erről a céget pár héten belül értesítjük.

– Milyen rendezvényeik és kiadványaik születtek az elmúlt időszakban?

– Szövetségünk rendszeres fórumai és kiadványai vannak. Immár tíz éve jelenik meg a Környezetvédelmi Tájékoztató című időszaki kiadványunk. Ingyenesen juttatjuk el önkormányzatokhoz, környezetvédelmi szervezetekhez, vállalkozásokhoz. Ebben többek közt bemutatjuk tagjaink munkásságát is. Emellett minden évben több, úgynevezett tematikus kerekasztal-beszélgetést is szervezünk tagjaink részére. Megjegyzem, hogy az ilyen jellegű programjaink nyitottak mindenki számára. Rendszeresen szervezünk egy-két napos konferenciákat. Ilyen a mostani is, és iparkodunk, hogy nemzetközi kapcsolatainkban is Magyarországra hozott rendezvényeket tudjunk biztosítani a szövetség tagjai számára.

– Tartoznak-e külföldi szövetséghez?

Igen, ilyen a brüsszeli székhelyű FEAD. Ennek a lényegében információs és lobbi egyesülésnek, mely a nemzeti környezetvédelmi szervezeteket tömöríti, öt éve vagyunk már tagjai. Két évvel ezelőtt éppen Budapesten tartották éves közgyűlésüket a mi szervezésünkben.

– Önök alapítottak egy díjat a Környezet Védelméért elnevezéssel. Mi volt ezzel a céljuk?

– Nyolc éve alapítottuk, s évente 1-3 díjazottunk van. Ezek különféle vállalkozások, s az elbírálásnál kiemelt szerepet kap az innovációs tevékenység mérlegelése. Emellett kiadunk életmű díjat is a legkiválóbb szakembereknek. A díjat a kibővített elnökség ítéli oda.

– Nemcsak adnak, de kaptak is díjat…

Igen. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy két évvel ezelőtt a környezetvédelmi tárca a Környezet Védelméért Díjjal ismert el bennünket.

– Mi a balatonfüredi konferencia főcélja?

– Itt tartottuk évi rendes közgyűlésünket, majd a 15 éves emlékünnepség következett, s egy munkaértekezlettel folytattuk a munkát. Bemutatkoztak az új cégek, megvitattuk az aktuális kérdéseket, a tagság véleménye alapján meghatároztuk idei legfontosabb feladatainkat.

– Mik a további tervei a szövetségnek?

A legfontosabb a korábban már említett Kexport program minél teljesebb, szélesebb körű megvalósítása.

 – kép és szöveg: Zatkalik András –

(a témához kapcsolódik interjúnk – melyet Dióssy László környezetvédelmi szakállamtitkárral készítettünk – Környezetvédelem és politika címmel)

Zatkalik András
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.