Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Steven Spielberg 65 éves

2011. december 18. 15:30 // Forrás: MTI
Már tízévesen katasztrófafilmet forgatott apja kamerájával és vasúti modelljeivel. Első nagy sikere a Párbaj volt.

December 18-án ünnepli hatvanötödik születésnapját Steven Spielberg, minden idők egyik legsikeresebb rendezője, producere, Hollywood és a filmszakma egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja.

Már tízévesen katasztrófafilmet forgatott apja kamerájával és vasúti modelljeivel. Az egyetemen a filmszakot - mivel egy tárgyból bukásra állt - otthagyta, tanulmányait csak tíz éve fejezte be. A tananyagban ekkor már ő is szerepelt, így Spielbergnek Spielbergből is vizsgáznia kellett...

22 évesen mégis ő lett a legfiatalabb rendező, akivel nagy hollywoodi stúdió szerződést kötött. Első nagy sikere az eredetileg a televízió számára készült, egy kamion és egy személyautó küzdelmét elbeszélő Párbaj. Első nagyjátékfilmje, a Sugarlandi hajtóvadászat volt, az áttörést 1974-ben A cápa jelentette. Bár a forgatás ideges légkörben zajlott, hosszabb és drágább lett a tervezettnél, az eredmény mindezt feledtette. A horrorfilm 260 millió dollárt hozott a stúdió konyhájára, "nem kívánatos mellékhatásként" a tengerparti üdülőhelyeken évekig cápatámadástól félve merészkedtek a vízbe a fürdőzők.

Az idegen kultúrákkal való találkozás lehetőségéről szólt a Harmadik típusú találkozások 1977-ben, amelyért a rendezőt első ízben jelölték Oscar-díjra. Spielberg és George Lucas együtt találták ki Indiana Jones régészprofesszor-akcióhős figuráját, a 2008-ig elkészült négy rész milliókat vonzott a mozikba és százmilliókat a készítők bankszámlájára. 1982. E.T., a földönkívüli éve volt, a hajótörést szenvedett kis űrlény története újabb bevételi rekordot állított fel. Spielberg 1984-ben immár saját produkciójában készítette a Bíborszín című filmet, amely arról nevezetes, hogy sajátságos rekordként 11 kategóriában jelölték az Oscar-díjra és egyben sem nyert. Bízvást bukásnak nevezhető az ezt követő A nap birodalma és a Hook című mesefilm is, sokan úgy vélték, a rendező csillaga leáldozott.

A csorbát 1993-ban a Jurassic Park kalapálta ki, a rendezőnek a szörnyfilm addig nevetséges műfaját sikerült hihetővé varázsolnia. Ez az év a rég várt szakmai elismerést is meghozta, a zsidó munkások százainak életét megmentő Oskar Schindler fekete-fehérben forgatott igaz történetéért 1994-ben a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is megkapta Spielberg. A film bevételeiből hozta létre alapítványát, amely a holocaust túlélőinek visszaemlékezéseit rögzíti.

1995-ben DreamWork néven saját stúdiót alapított, már ez készítette a Jurassic Park folytatását Az elveszett világ címmel, majd a Paramounttal közösen a II. világháborús normandiai partraszállást feldolgozó Ryan közlegény megmentését. A film a hatalmas nemzetközi siker mellett a rendezőnek 1999-ben újabb Oscar-díjat hozott, s megkapta a Pentagon által polgári személyeknek adományozható legmagasabb kitüntetést is. Az új évezredben rendezőként jegyezte a München, a Különvélemény, az A.I. - Mesterséges értelem, a Világok harca, a Kapj el, ha tudsz és a Terminál című filmeket, jelenleg Lincoln elnökről forgat filmet. Producerként félszáznál is több produkcióban vett részt, mint a Gladiátor, az Amerikai szépség, a Tintin kalandjai.

Minden idők egyik legsikeresebb filmrendezője ma gazdag ember, akinek álmai beteljesültek. Magánéletre is nyugodt, második feleségével, Kate Capshaw filmszínésznővel öt gyermeket nevelnek. 2001-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi címmel ruházta fel Spielberget, akinek a Sir megszólítás mégsem jár ki, ez csak a brit alattvalóknak dukál.
 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.