Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sokan vitatják a pirosba hajtást / Hosszú sorokban álltak pénteken a reklamálók a rendőrségen

2008. augusztus 11. 11:54
Pénteken már második alkalommal fogadták a Veszprémi Rendőrkapitányságon azokat, akik szerették volna megtekinteni azokat a felvételeket, ami alapján 100 ezer forintra büntették őket. Sokan kifogásolták, hogy itt is csak fotókat láthattak. Bár aki ezt külön igényelte - mert a fotók nem győzték meg a bűnösségről - előre egyeztetett időpontban a videót is megtekinthette. A Budapest út és Jutasi út kereszteződésében felszerelt kamera másodpercenként 23 felvételt készít, de ezek közül elég hármat továbbküldeni a fehérvári központnak, hogy azok kiállítsák a csekket. Az elmúlt időszakban egyetlen kereszteződés 150 milliós bírságot produkált, viszont többen jelezték, hogy fellebbezni kívánnak.

A buszosok is becsúsznak

Vannak olyan napok, amikor 60 tilosban járót is rögzít a kamera. Köztük sok a hivatásos sofőr, többek közt autóbuszvezetők. Csima László, a Balaton Volán vezérigazgatója a Vehírnek elmondta, hogy ők eddig 5 százezer forintos büntetést kaptak piroson való áthajtásért, de a cég nem vállalja magára a bírságot, hanem azt automatikusan a sofőrre terhelik. Csima László megjegyezte, hogy felháborítónak tartja az eljárást, tekintettel arra, hogy ez egy rendkívül rossz „beragadós” kereszteződés, ami ugyan nem veszélyes, de a hosszú járművekkel nagyon nehéz a sárgára váltás után áthaladni, mert a keresztező gyalogosokra is figyelni kell. A kamera a járművek hátulját filmezi, így egy hosszú (csuklós) busz eleje még a szabadon hajtott át a vége viszont pirosba került. A pénteki reklamációs napon csak az első egy órában három buszvezetővel találkoztunk. Volt, aki megjegyezte még arra sincs lehetősége, hogy részletfizetést kérjen, hiszen azt a cégének kellene megtennie. Így pedig a teljes havi fizetését elviszi a bírság. Olyan is akad, aki hitelt kényszerül felvenni, hogy kifizesse a büntetést.


Rendszám alapján azonosítják a felvételeket

 

Vannak, akik perre vinnék az ügyet

Hotorán Gábor állította, ebben a kereszteződésben sok esetben képtelenség szabályosan közlekedni, mert olyan a forgalom tempója, hogy azt aki nem igazodik a forgalom ritmusához azt letolják az útról, vagy hátulról belehajtanak. Az úr azt mondta, nem maga miatt , de perre fogja vinni az ügyet, mert meggyőződése, hogy csak azért lehet ilyen sok a szabálytalanság mert a lámpa nincs megfelelően beállítva a kereszteződésben. Túl gyorsan vált. Hotorán azt is kifogásolta, hogy akár csak Fehérváron, Veszprémben is csak fotókat mutattak neki, ami nem győzte meg. Azt mondta a jelenlévő közlekedésügyi rendőrtiszteknek, visszamegy a Budapest útra egy kamerával és olyan felvételeket fog készíteni, ami őt igazolja. Még sárga van amikor gázt adok, de mire a vonalhoz érek hirtelen pirosra vált a rendőrlámpa – mondta a panasszal élő a Vehírnek.


Hotorán Gábort nem győzték meg a fotók - perre viszi az ügyet

 

Több reklamálót nem győztek meg a fotók, és elfogadhatatlannak tartják a büntetés mértékét. Nagy érvágás ez egy családnak, mondják. A magyar átlagfizetéshez képest irreális ekkora büntetés.

Visszaeső is akad szép számmal. Törő Csabának 200.000 forintjába került a szabálytalankodás. Nem tudom miből fogom kifizetni, de elismerem bűnös vagyok. Egyértelműen látszik a felvételen, amibe belehajtottam az sajnos piros. Hihetetlen, észre sem vettem, mikor váltott a lámpa – mondta Törő. Majd megjegyezte: biztos, ami biztos, az ominózus kereszteződést a jövőben messzire elkerüli.

Két csekk, néhány napos eltéréssel: 2x 100.000=200.000, ennyi a büntetés

 

A többség elismeri

Vannak bőven panaszosok, ami megnehezíti a munkánkat, de a többség a fotókat látva elismeri, hogy hibázott. Általában az a panasz tárgya, hogy ők még sárgába hajtottak, s csak az autó vége csúszott a pirosba – mondta a Vehírnek Volf Péter alezredes. A közlekedési osztályvezető szerint ez teljességgel ki van zárva. Újra elmondta türelmesen, minden reklamálónak: már a sárga utolsó másodpercében rögzít a kamera, ha a fotókon az látszik, hogy sárgában indult az autós kiszelektálják a felvételt. Volf Péter azokra a felvetésekre, mi szerint a lámpa beállításával és a gyors váltással lehet a baj elmondta, a Közútkezelő is megvizsgálta a kereszteződést, s abban mind a kamera, mind a lámpák működését szabályosnak találta.


Volf Péter alezredes balról

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.