Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Benzinkúthiány és bürokrácia: M7-es / Részeredmény az okok feltárásban

2008. augusztus 11. 13:37
Jelenleg az M7-es autópálya 80 kilométeres balatoni szakaszán nem található töltőállomás. Az utat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) építteti, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (AAK) üzemelteti, a vagyonkezelői jogokat pedig a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) látja el. Ebben a jól felépített rendszerben bolyongtunk néhány napig, hogy megtudjuk: a kutak létesítésére kiírt 4 pályázat 2007 októberében sikeresen lezárult, így közülük egy megépülhet novemberben, egy 2009 elején, egy Nyíregyháza közelében, az ötödik pedig Alacska irányába.
Kíváncsiak voltunk, hogy mi az oka a fennálló építtetői-üzemeltetői-vagyonkezelői munkamegosztásnak, hogy az egyes szervezetek miben látják a balatoni benzinkúthiány okát, és mit tehetnek annak érdekében, hogy ez a jövőben ne forduljon elő. Az AAK, a NIF és a KKK sajtóosztályát is megkerestük, ám kivétel nélkül telefonhurokba kerültünk: készségesen kapcsoltak tovább, ahol aztán készségesen kapcsoltak tovább, ahol aztán megtudtuk, hogy az illetékes éppen ebédel, de készségesen kapcsolnak tovább, ha szeretném. Másnap majdnem ugyanez, azzal a különbséggel, hogy az illetékes éppen ebédelt. Végül a sokadik visszahívás és továbbkapcsolás után az AAK és az NIF is a KKK-hoz irányított.

Néhány nap és a cég belső telefonhálozatán tett végtelennek tűnő bolyongás után végre eljutottunk egy illetékes titkárához, akitől megtudtuk: telefonban nem, de e-mailben szívesen válaszolnak kérdéseinkre. Levelünkre pár órán belül kézhez kaptuk dr. Bardóczky Viktortól a KKK sajtóközleményét, mely kérdéseinkre ugyan nem egészen adta meg a választ, de annál több mindent megtudhattunk a jövőről és Alacskáról.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

AZ M7 AUTÓPÁLYA BALATONI SZAKASZÁN LÉTESÜLŐ BENZINKUTAK

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) 2007 augusztusában négy autópálya melletti komplex pihenőn létesítendő üzemanyagtöltő állomás megvalósítására írt ki nyilvános versenyeztetési eljárást.
2007 októberében mind a négy eljárás sikeresen zárult, és a nyertes ajánlattevők el is kezdték a benzinkutak létesítéséhez szükséges munkálatokat (terveztetések, engedélyeztetések és kivitelezés):
  • M7 autópálya 138 km, Balatonlelle MOL Nyrt;
  • M7 autópálya 167 km, Balatonkeresztúr Shell Hungary Zrt.;
  • M7 autópálya 193 km, Zalakomár MOL Nyrt;
  • M3 autópálya 214 km, Kálmánháza Shell Hungary Zrt.;
Emellett a KKK még a 2007-es évben sikeresen hasznosította az M0 autóút 38 km-ben található ún. Alacskai pihenőt benzinkút létesítésére vonatkozó pályázat útján.

A balatoni szakaszon a Shell Hungary Zrt. Balatonkeresztúrnál előreláthatólag 2008 novemberében nyitja meg benzinkútját, míg a MOL Nyrt. várhatóan 2009 év elején nyitja meg üzemanyagtöltő állomását és éttermét Balatonlellén, mivel ez esetben a komplex pihenőt is kiépíti.

A KKK - mint a közlekedési ágazat koordinátora és az országos közutak vagyonkezelője – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel – mint beruházóval – együttműködve új eljárásrendet dolgoz ki, ami alapján a gyorsforgalmi utak forgalomba helyezése és a benzinkutak megnyitása egy időpontra eshet, mivel a KKK a kivitelezés ideje alatt a NIF Zrt. nevében bonyolítaná le a pályáztatást.

vehir.hu
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.