Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Előbbre lépett az útfejlesztési projekt / Az M8 középtávon nem realitás, viszont 30 milliárdot költenek a 8-as főútra

2008. augusztus 12. 13:29
18 éve beszélünk folyamatosan az úthálózat-fejlesztési igényekről, a kelet-nyugati folyosó fontosságáról és az M8-as gyorsforgalmi útról, de látni kell, ma az észak-dél irányú útfejlesztések preferáltak gazdasági szempontból. Ennek ellenére nekünk az az érdekünk, hogy itt, a közép-dunántúli régióban, azon belül Veszprém megyében megoldást találjunk bizonyos problémákra, mint például a 8-as áteresztőképessége, vagy a külső városrészek tehermentesítése, valamint azon csomópontjaink többszintűvé tétele, ahol ez indokolt – mondta keddi sajtótájékoztatóján Pál Béla országgyűlési képviselő, a KDRFT elnöke. Jó hír, hogy úgy tűnik, van előrelépés, jónéhány szakaszon hamarosan megkezdődhet a tervezés. Amíg az M80 projekt is befut, az legalább 15 év, és máig sok az ügyben a kérdőjel, a Veszprémet is átszelő 8-as főútra 2013-ig 30 milliárdot fordítanak. Kétszer kétsávosra bővítik, valamint 11 és fél tonnás burkolatmegerősítést is kap, ami némiképp csillapítja majd a forgalmat.

2008 második felében elkezdődhet a 8-as átépítése, már készül az M80-as gyorsforgalmi út Veszprém és Körmend közötti szakaszának tanulmányterve, többszintű kereszteződés épül térségünk egyik legveszélyesebb csomópontjába, a Hajmáskér-sólyi elágazásba, s nem utolsó sorban úgy tűnik, már csak a honvédség jóváhagyásán múlik, hogy áment mondjunk arra az útszakaszra, mely Gyulafirátótot északról kerülné meg, s így kötné össze a 8-ast a 82-es főúttal – foglalta össze Pál Béla a közeljövő közlekedési infrastrukturális fejlesztéseit. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy folyamatosak az egyeztetések. Szeptemberre például meghívták Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy a helyszínen tájékozódjon a fejlesztési igényeinkről és azok szükségességéről. Gyulafirátót ügyében Pál Béla elmondta, érhetetlen, hogy eddig miért Kádárta és Gyulafirátót közötti szakaszra tervezték az elkerülő kiindulópontját, ha a gyakorlótérből egy darabot kiszakítunk, északi irányból teljesen elkerülhető a városrész. Ehhez mindössze a honvédség engedélye kell, ha ez októberre megvan, utána kezdődhet a tervezés – mondta a politikus.


Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő a kimondottan Veszprémet érintő kérdéseket vázolta fel. Több olyan csomópont van a városban, melyet szükségszerű többszintesre átépíteni. Ezek közül a Budapest úti, az Almádi úti és a Füredi úti élvez prioritást – de többek közt a Vámosi úti kereszteződést is vizsgálják, melyre egy következő körben kerülhet sor. Az említett csomópontok közül a Budapest útira már készül a szükséges tanulmány. Ami elsőként elkészül még ez év végéig, az a Házgyári úti jelzőlámpás kereszteződés – mondta Hartmann.

 

A felsorolt fejlesztések egytől-egyig a Közútfejlesztési Operatív Program keretein belül valósulnak meg.

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.