Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könyvtár éjjel, könyvtár nappal

2008. augusztus 12. 17:47
Több mint 2000 látogatót vonzott a Megyei Könyvtár szombat este. A tíz éve átadott épület születésnapja alkalmából éjfélig koncertekkel, táncházzal, felolvasásokkal és más programokkal bővítette kínálatát. A hétköznapokban is sokoldalú, modern információs központ az intézmény, az alagsorban komoly szerverpark biztosítja, hogy otthonról nyomon követhessük kölcsönzéseinket, a munkatársak pedig az elektronikus adóbevallásban is segítséget nyújtanak - tudtuk meg Pálmann Judit igazgatótól.
Körülbelül 2200 látogatója volt a programoknak szombaton. Egy átlagos napon hányan térnek be?
Körülbelül 5-600-an, de egyre többen vannak, akik az Amerikai Kuckót, a GatewayUK irodát vagy az Európai Információs Pontot keresik fel, és őket egyelőre nem látja a rendszer. Szombaton több mint 400-an iratkoztak be, a jubileum alkalmából ingyenesen, és körülbelül 300-an éltek az amnesztia lehetőségével.


Több százan éltek az ingyenes beiratkozás és az amnesztia lehetőségével


A kisebbek szombati átváltozása

Milyen trendek figyelhetők meg a könyvtárhasználatban?
Az utóbbi időben növekedett a távhasználat. Tehát egyre többen veszik igénybe az internetes szolgáltatásainkat, így követik nyomon kölcsönzési történetüket, hosszabbítják meg a kölcsönzési határidőket. A rendszerbe a beiratkozásnál kapott azonosítóval jelentkezhetnek be olvasóink.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy könyvre várnia kell az olvasónak?
A sikerkönyvek esetén néha előfordul, de ezekből általában több példánnyal is rendelkezünk, így nem jellemző. Korábban a Könyvtárelláton keresztül szereztünk be mindent, költségesen és lassan, de a közelmúltban sikerült olyan szerződéseket kötnünk nagykereskedelmi cégekkel, melyek biztosítják, hogy időben hozzájutunk a könyvekhez, és mivel nagy tételben rendelünk, a szállítási költségeket is átvállalják. Mivel a kistérség ellátásáért is felelősek vagyunk, nagy vásárlóerőt képviselünk, így jó pozícióban vagyunk az ilyen tárgyalásokon.

Milyennek tartja a pályakezdő könyvtárosok felkészültségét? Megfelel tudásuk a modern kor követelményeinek?
Ez képzési helyenként és egyénenként is változik. Az biztos, hogy az alapszintű számítástechnikai tudás kevés ehhez a feladathoz. A felsőoktatási intézmények jelenlegi hallgatói tanulnak az elterjedt könyvtári információs rendszerekről, de optimális esetben nem csak abban ismerik ki magukat, hanem például egy francia könyvtár adatbázisában is könnyedén eligazodnak és keresnek. A keresés pedig nem csak informatikai kérdés, hanem szükséges hozzá a megfelelő gondolkodás is. Továbbá fontos tényező munkánkban a személyes kapcsolat az olvasóval.

Milyen változásokat terveznek a közeljövőben?
Változnunk kell, hogy a középiskolai korosztályt visszaszerezzük. Szeretnénk szervezett keretek között, tantárgyakohoz kapcsolódva együttműködni oktatási intézményekkel, speciális könyvtárlátogatásokat szervezni. Sok minden elérhető az interneten, de bizonyos tanulmányok, egy-egy szakterület információi könyvtárakon keresztül könnyebben szerezhetők be.
A korábbi évekhez hasonlóan ősztől újra szervezünk tanfolyamokat, melyeken az Ügyfélkapu használatát, az elektronikus hivatali ügyintézést sajátíthatják el a résztvevők.
Pályázunk infrastruktúra fejlesztésre, ennek keretében többek között egy metakereső-rendszer megvalósítását tervezzük, mely több könyvtár különböző rendszereihez biztosít majd egységes felületet.

vehir.hu
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.