Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Kultúrháztól a bábszínházig

2012. január 10. 7:31
Czoma-Szegedi Nóra „anya-sorozatot” indít a vehir.hu-n – az első rész előtt rövid bemutatkozó-interjúra kértük fel.

– Az anya projekt előtt mivel foglalkoztál?

– A Kabóca Bábszínházban voltam bábszínész, és szociális munkásnak tanultam a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán.

– Több sajtorgánumban is dolgoztál az évek során, melyek voltak ezek, és melyikre emlékszel vissza legszívesebben?

– Először az Index Veszprémnek kezdtem el írni, alig húszévesen, majd az ugyancsak veszprémi Rádió1 ügyvezetőjének asszisztense voltam. Aztán a Veszprém Presszó következett, a Presztízs Magazin, és nem túl régen az ezolive.hu-n is jelentett meg írásom. A legkedvesebb a legelső volt, az Index, ott tanultam a legtöbbet. Nagyon szerettem a társaságot, akikkel együtt csináltuk, bár akkor én voltam a legfiatalabb, soha nem éreztem ezt hátránynak, mindenki csak biztatott.

– Ha jól tudom, országos elismerésben is részesültél egyik írásod kapcsán. Mesélnél erről?

– Igen, ezt is az Indexnek köszönhetem. A Magyar Újságírók Országos Egyesülete létrehozott egy alapítványt, Dr. Szegő Tamás jogász-újságíró emlékére. Az alapítók a szegényekkel, az elesettekkel, az érdekeik érvényesítésére képtelen embertársainkkal foglalkozó harminc év alatti újságírókat díjazzák. Az ezüst emlékérmet kaptam én a mássággal, illetve a hajléktalan-léttel foglalkozó írásaimra 2005-ben a www.indexveszprem.hu-n megjelent cikkeimért. Nagyon vicces volt a díjátadón, hogy amikor a budapesti nagymenők bemutattak, külön rákérdeztek, hogy hol van Fűzfőgyártelep, ahol akkor éltem, annyira vidéki voltam…

– Jelent meg saját könyved is. Mit kell tudni róla?

– A címe Vénusz-dombi mesék, ami ugyancsak Indexes cikkgyűjtemény, nyomtatásban. Pikáns, tizennyolc év felettieknek szóló történetek vannak benne. Kiírtam magamból a sok élményt, amit a kalandozásaim adtak a „férfi-galaxisban”. Érdekessége, hogy a benne lévő erotikus jellegű illusztrációkat a mostani férjem készítette, pedig akkor még éppen csak a keresztnevén szólítottam. Ennek kapcsán a „királyi tévé” Kultúrház című műsorában is szerepeltem.

– Mi a legjobb a kisgyermekes anyaságban?

– A kisgyermek. Főleg, ha kettő van belőle, mint nálunk, hiszen ikreink vannak. Egy vagány kisfiú, és törékeny, de határozott kislány. Ez benne a legjobb. Egyébként meg nagyon nehéz anyának lenni. A mai világ nem könnyíti meg a dolgunkat, változtak az elvárások, miközben a lényege semmit. Hiszen aki anya lesz, kicsit megszűnik önmagának lenni, ez egóját földbe tiporja az a pár kilós kis élet, akit a világra hoz. De ezt csak az értheti, akivel megtörtént, mert amíg nekem is csak dumáltak róla, nem bírtam felfogni.

– Várod a munkába való visszatérést?

– Nem. Szeretnék eljutni odáig, hogy a pelenka-agyam visszatérjen a megszokott működéséhez, de ahhoz valaminek történnie kell belül. Ez olyan értelmi állapot, mint amikor egy pasira rájön a kangörcs. Csak egy dolog lebeg a szeme előtt, másra használhatatlan. Na, ha képes leszek újra „én” lenni, az már elég lesz. Majd utána lassan jöhet a munka.

– Jó lesz az „anya-sorozatod”?:)

– Erre majd az olvasók adják meg a választ…
 

Szaksz Balázs
vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.