Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színpadon a Biblia

2012. január 16. 17:35 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Veszprém megye tizenkét középiskolájának diákjai adnak elő jeleneteket a Bibliából a Petőfi Színházban a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én.

Az „Ádámok és Évák ünnepe” című kezdeményezésben idén megközelítőleg 150 tanuló vesz részt. A csoportok Pataki András rendező irányításával január 15-én, vasárnap késő esetig próbáltak a teátrumban.

A diákok szabadon választhatják meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott bibliai történetet. Az előadásban majdnem egyforma arányban szerepelnek az Ó- és Újszövetségből kiválasztott jelenetek.


Pataki András és az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanulói

– Nagyon izgalmas ez a játék, jó látni, átérezni azt, miként gondolkodnak a Bibliáról a mai fiatalok. Az előadás olyan lesz, mint amilyenek ők. A sokszínű, egyéni, rendkívül nyitott felfogás mellett a zene segítségével egységet teremtünk a jelenetek között. A csoportok egy színpadi térben dolgozhatnak, nincs idő átdíszítésekre, ezért minimális díszletmozgást tudunk garantálni, a jelmezeket is szabadon készíthetik el maguknak a szereplők – mondta Pataki András, a Forrás Színház igazgató rendezője, aki szerint nagyon fontos, hogy a diákság így még jobban meg tudta ismerni az emberiség alapművét. Annak is örül, hogy a remek kezdeményezésnek és játéknak köszönhetően a színház világával, annak semmihez sem hasonlítható teremtő erejével ismét találkozhatnak a fiatalok.


Színpadon a Padányisok

Veszprémből az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium, a Közgazdasági Szakközépiskola, a Lovassy László Gimnázium, a Medgyaszay István SZGKI, a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola, a Séf Szakképző Iskola, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és a Kozmutza Flóra iskola tanulói mutatnak be egy-egy jelenetet a Bibliából. Balatonalmádiból a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium, Pápáról a Petőfi Sándor Gimnázium és a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjai lépnek fel.

A szolnoki színházból indult kezdeményezéshez tavaly csatlakozott a veszprémi társulat, „Az ember tragédiáját” láthatták a nézők a diákok előadásában, idén pedig a Biblia jeleneteiből születnek az alkotások. Az eltérő stílusú jeleneteket és az azokat átkötő zenét a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei játsszák. Az elképzelések szerint mintegy harminctagú zenekar kíséri majd az előadást élőben. A zeneszerző Vörös Boglárka zenetanár.


Vörös Boglárka

– Ebben a játékban az egyik nagy kihívás az volt, hogy előre kellett megírni a zenét, úgy, hogy még a jeleneteket nem láttam, nem ismertem a stílusukat. Remélem, sikerül egységben tartanunk ezt az igazán színes, érdekes előadást. Drukkolok a csoportoknak, és annak, hogy igazán emlékezetes élmény legyen mindenki számára ez a közös produkció – mondta Vörös Boglárka.


A pápai Petőfi Sándor Gimnázium diákjai

Az előadás nem színjátszó vetélkedő, nem lesz zsűri és külön értékelés sem. Pataki András azt mondta erről: aki ebben az előadásban részt vesz, az mindenképp nyertes, mert egy nemes és nagy kihívásban győzött.
 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. tegnap 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. tegnap 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. 2024. szeptember 26. 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.